След това Байдън изтъкна, че САЩ "са отделили огромно количество помощ за сигурността на Украйна" още преди военните действия да ескалират през февруари - въпреки че в подготвените си бележки той нарече руската военна операция "непровокирана и неоправдана"

Свързани новини

22.12.2022 09:37

Предоставянето на всичко, което Киев иска, може да счупи НАТО, ЕС и останалия свят: Байдън

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предоставянето на всички оръжия, които Киев иска, може да счупи НАТО, заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на съвместна изява с украинския си колега Владимир Зеленский във Вашингтон в сряда. Байдън добави, че не се притеснява, че доставката на ракети "Пейтриът" за Украйна може да доведе до ескалация на напрежението с Русия, както предупреди Москва, тъй като това са "отбранителни" оръжия.

След срещата си в Белия дом Байдън и Зеленский отговориха на въпроси на четирима репортери, подбрани от тях. Последният е от украински журналист, който пита защо Западът просто не даде на Украйна "всички възможности, от които се нуждае, за да освободи всички територии"

"Отговорът му е "да", каза президентът на САЩ, посочвайки Зеленский, който отговори "съгласен съм" и предизвика смеха на събралите се журналисти.

След това Байдън изтъкна, че САЩ "са отделили огромно количество помощ за сигурността на Украйна" още преди военните действия да ескалират през февруари - въпреки че в подготвените си бележки той нарече руската инвазия "непровокирана и неоправдана".

"Дадохме на Украйна това, от което се нуждаеше, когато трябваше да се защити", включително стотици танкове, бронирани машини, артилерия и боеприпаси, каза той.


Сега ще кажете: "Защо просто не дадем на Украйна всичко, което има да се даде?" По две причини. Първо, има цял Алианс, за който е изключително важно да остане с Украйна. А идеята, че ще дадем на Украйна материали, които са коренно различни от тези, които вече се използват там, би довела до разпадане на НАТО, на Европейския съюз, и на останалия свят.


 Байдън отбеляза, че е прекарал "стотици" часове в убеждаване на партньорите си по света да помогнат на Украйна, но "те не искат да предизвикат Трета световна война", като се борят директно с Русия. "Но аз казах твърде много.


Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов обвини Вашингтон, че води "прокси война" срещу Москва, като заяви, че всички изявления и декларации, направени по време на посещението на украинския президент Владимир Зеленский, само доказват, че администрацията на Байдън не се интересува от мирно уреждане на конфликта.

"Холивудското пътуване на ръководителя на киевския режим до Вашингтон потвърди, че примирителните изявления на администрацията за липса на намерение да започне конфронтация с Русия са само празни думи", заяви Антонов, според стенограмата на отговора му пред журналист, публикувана от руското посолство във Вашингтон в сряда вечерта.

Вашингтон хвърля всичките си колосални ресурси, оръжия и разузнавателни способности срещу Киев в преследване на "маниакалната идея да победи руснаците на бойното поле", каза Антонов.


Зеленский пристигна във Вашингтон по време на посещение, което американските медии определиха като тайно организирана визита, въпреки че във вторник информацията за нея изтече в избрани медии. Във видеоклип, публикуван във вторник, той заяви, че Украйна е благодарна за цялата помощ от Запада, но тя "не е достатъчна".


Сред военната помощ за Украйна на стойност 1,85 млрд. долара, която Пентагонът обяви по-рано през деня, е и батарея ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът", макар че Байдън посочи, че обучението на украинските войски за работа с тях, което ще се проведе в американска база в Германия, "ще отнеме известно време" Зеленски заяви, че след като патриотите пристигнат, ще поиска от Байдън още от тях.

Пентагонът разкри, че само през тази година САЩ са изпратили на Украйна военна помощ на стойност 20 млрд. долара. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза по-рано в сряда, че Киев вече е получил оръжия и боеприпаси на стойност над 97 млрд. долара и че Русия вече се бори с целия Запад.


 Зеленский се обърна към Конгреса с призив към американските законодатели да се откажат от разногласията си и да се обединят зад Украйна, като същевременно се застъпи за приемането на проектозакона за разходите в размер на 1,7 трилиона долара, който включва 45 милиарда долара военна и друга помощ, предназначена за Киев през 2023 г.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси помоли всички членове на Камарата да присъстват лично, за да чуят "историческата" реч, която Зеленски произнесе на английски език, многократно прекъсван от бурни аплодисменти. След няколко минути аплодисменти бившият актьор започна речта си, като благодари на "всички, които ценят свободата и справедливостта"

"С огромно удоволствие споделям първата ни съвместна победа: ние победихме Русия в съзнанието на света", заяви украинският лидер. Той благодари на американските законодатели за финансовата и военната подкрепа на Киев срещу Москва, но отново подчерта, че са необходими повече оръжия, за да се победи Русия на бойното поле.


"Имаме артилерия, да, благодаря ви. . Достатъчно ли е? Честно казано, не съвсем - каза той, прекъснат от изблик на смях. "Необходими са повече оръдия и снаряди. "


 


 


 Зеленский призова за единство в навечерието на смяната на властта, която ще постави републиканците начело на Камарата на представителите през следващата година. Подкрепата на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна е предимно двупартийна, но републиканците все по-често критикуват мащаба на разходите и липсата на надзор за предотвратяване на измами.

"Вашите пари не са благотворителност. Това е инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се справяме по най-отговорния начин", заяви Зеленский пред аудиторията, която отново го аплодира на крака.

По-рано този месец Камарата на представителите отхвърли с малко законопроект, който призоваваше за одит на икономическата и военната помощ, която Вашингтон оказва на Киев.


 


 


 


 


 













 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали