"Обективните геополитически процеси обаче се разглеждат от Вашингтон и управляващите елити на западните страни, които са напълно подчинени на САЩ, като заплаха за тяхното господстващо положение", заяви Лавров.

Свързани новини

25.09.2022 08:00

Предложенията за сигурност на Русия бяха "арогантно" отхвърлени от Запада: Лавров

Видян 5097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският външен министър Сергей Лавров говори пред 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в събота, като обясни позицията на Русия по ключови международни въпроси, включително отношенията на Москва със Запада и продължаващата война в Украйна. След речта си Лавров даде голяма пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.


Предложенията за сигурност на Русия "арогантно" отхвърлени от Запада


Продължаващият конфликт в Украйна до голяма степен е резултат от неспособността на колективния Запад да преговаря с Русия и да отговори на нейните опасения за сигурността, заяви Лавров пред Общото събрание на ООН. Всички многократни опити за установяване на правила за съвместно съществуване, направени от Москва, бяха пренебрегнати - каза той.

"През годините многократно сме предлагали да се споразумеем за правилата за съвместно съществуване в Европа, основани на принципа на равноправна и неделима сигурност, одобрени на най-високо ниво в документите на ОССЕ. Направихме последното си предложение този принцип да стане правно обвързващ през декември 2021 г. , на което получихме арогантен отказ", заяви Лавров.
 
Украйна е излишна за САЩ


Украйна се е превърнала в обикновен инструмент на Вашингтон за запазване на глобалното му господство и за борба с Русия, смята първият дипломат.

 
За всеки безпристрастен наблюдател е ясно: за англосаксонците, които напълно са подчинили Европа, Украйна е просто излишен материал в борбата срещу Русия. НАТО обяви страната ни за пряка заплаха по пътя към тотално господство на САЩ и определи Китай като дългосрочно стратегическо предизвикателство", заяви Лавров пред Общото събрание на ООН.
 
На пресконференцията след изказването си министърът доразви темата, като заяви, че Москва вече разглежда САЩ и техния блок НАТО като страни в продължаващия конфликт в Украйна. Неотдавна украинските военни признаха, че Пентагонът избира целите си, обясни той.


"Какво е това, ако не пряко участие в насочването на смъртоносни оръжия и участие във войната?", попита Лавров.

 
Руският първи дипломат засегна и течащите референдуми в Донецката (ДНР) и Луганската (ЛНР) народни републики, както и в контролираните от Русия части на Запорожската и Херсонската област. Макар че вотът вече предизвика "истерия" в Украйна и на Запад, като Г-7 обеща още повече антируски санкции, референдумите всъщност напълно съответстват на желанията на Киев, смята Лавров.
 
Хората, които живеят там, по същество реагират само на това, което президентът Зеленски им препоръча да направят в едно от интервютата си през август 2021 г. Тогава той посъветва всички, които се чувстват руснаци, да "отидат в Русия" в полза на своите деца и внуци. Точно това правят сега жителите на споменатите региони, вземайки със себе си земите си, върху които техните предци са живели от векове.
 
Изключителността на САЩ е достигнала "божествено" ниво


След разпадането на Съветския съюз стремежът на Вашингтон към глобално господство и изключителност достигна безпрецедентна висота, което доведе до множество агресивни войни и отне живота на "стотици хиляди" хора по света, заяви Лавров.

 
"След като обяви победа в Студената война, Вашингтон се издигна почти до ранга на Божи пратеник на земята, без никакви задължения, а само със "свещените" права да действа безнаказано, както си иска и където си поиска", заяви Лавров.
 
Всяка страна може да стане жертва на амбициите на Вашингтон, ако по някакъв начин разгневи "самозваните господари на света", предупреди Лавров. Тази съдба сполетят хората в Югославия, Ирак, Либия и други страни, добави той.
 
ЕС се превръща в диктатура
 
 Според Лавров ЕС, макар и "подчинен" от САЩ, проявява същите симптоми на изключителност и арогантност. Министърът припомни нови изказвания на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заплаши Италия с последици, ако на изборите в неделя на власт дойдат десни кандидати, както сочат социологическите проучвания.
 
"Това е арогантност, чувство за безнаказаност, изключителност. Само те имат право да правят преценки. Това, което г-жа фон дер Лайен каза за изборите в Италия, беше изумително", каза Лавров пред репортери и добави, че не си спомня подобни заплахи от страна на лидер на ЕС.


"Европейският съюз по принцип се превръща в авторитарна, твърда, диктаторска структура", каза първият дипломат.

 
Настъпва краят на еднополюсния свят


Въпреки всички усилия, които САЩ полагат, ерата на тяхното господство приключва и еднополюсният свят се разпада - каза Лавров. Той добави, че бъдещето на световния ред се решава сега. Въпросът е дали този ред ще бъде с "един хегемон, принуждаващ всички да живеят според неговите прословути "правила", които са изгодни само за него", или ще бъде истински "демократичен, справедлив свят без изнудване и сплашване на неудобни хора, без неонацизъм и неоколониализъм", каза дипломатът и добави, че Москва твърдо подкрепя втория вариант.


"Обективните геополитически процеси обаче се разглеждат от Вашингтон и управляващите елити на западните страни, които са напълно подчинени на САЩ, като заплаха за тяхното господстващо положение", заяви Лавров.

 
 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог