Заради осъдителна процедура от Европейската комисия спрямо България, служебното правителство прие и внася за разглеждане във следващото Народно събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Свързани новини

21.09.2022 14:53

Предлагат промени в Наказателния кодекс за обида и клевета

Видян 1265 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законопроект за промени в Наказателния кодекс са приети от служебното правителство в изпълнение на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за престъпленията обида и клевета.

България многократно е осъждана от Европейския съд по правата на човека заради това, че публичните личности и органите на власт трябва да търпят критика в по широки граници, обясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предаде БНР.


"Изследването на практиката на съда показва, че българското законодателство всъщност прави обратното и осигурява по-висока степен на защита, и понякога възможност за злоупотреба с права, на органите на власт и длъжностни лица, които се чувстват обидени или оклеветени, в това число от журналистически разработки. Предлага се тези престъпления да позволяват освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида и клевета е орган на власт, в момента това не е възможно"

Заради осъдителна процедура от Европейската комисия спрямо България, служебното правителство прие и внася за разглеждане във следващото Народно събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Става въпрос за процесуалните гаранции за деца, които са заподозрени или обвинени в рамките на наказателното производство, както и за минималните стандарти за защита на жертвите на престъпления. България е забавила транспонирането на европейското законодателство в тази област, обясни министър Зарков.

Попитан дали ще се възползва от правомощието си да предложи кандидат за Директор на Националната следствена служба , служебният министър отговори утвърдително.

"Ще видим процедурните правила, които днес ще бъдат приети и скоро ще ви уведомим за последващи действия. Действително министърът на правосъдието, потвърждавам, има право да има своя номинация и ние няма да се поколебаем да го използваме."

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет приема днес процедурните правила за избор на директор на Националната следствена служба.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 narod.bg 21.09.2022 22:06

    Ето ги най-големите партийни дарители – вижте чии пари се крепи политическата върхушка

  • 002 Ето ги най-големите партийни дарители – вижте чии пари се крепи политическата върхушка 21.09.2022 22:04

    ДС Know-How, май ще дойдеш прав. "АБВ е пол¬чила от дарители 1 990 971 лв." Кандидат №1 за депутат е Ивайло Първанов, съвпадение на имена, не е синчето на агент Гоце, а на лейтенантът ДС-ар Павел Първанов от Търговище. Същият беше май кандидат-кмет на Търговище с никакви шансове да бъде избран защото агрономчето е толкова просто, че дори и простите търговищенци го забелязаха. Да но, зад него стоят агент Гоце, оня с неандерталската физиономия Петков, дебелият дебил Калфин и пожизненият кмет и феодал на Попово, селтакът Веселинов. А, да, и бившият кмет на Търговище, Красимир Мирев. Лауреатът на АБВ наскоро си купи за жълти стотинки 200дка в моята паланка, за да засажда лозя (в центъра на селото) и нов багер за да разруши останалите неопоскани тухлени къщи. В алчността си и изключително безхаберие поповските общинари му продали и не отчуждени къщи...Не'а значение, тук държава няма, безобразията и престъпността не се наказват.

  • 001 Anonimen 21.09.2022 19:00

    Промени в НК са абсолютно необходими . Първа спешна промяна трябва да бъде : " Отпадат всички давностни срокове за извършени финансови и криминални престъпления срещу личността и държавата " . Държавата ще стъпи на краката си само ако си върне откраднатото през последните 35 години и накаже извършителите на престъпленията .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни