Настоящият състав на ВСС показва, че подкрепя главния прокурор и процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, коментира още министър Зарков.

Свързани новини

17.08.2022 13:32

Правителството ще даде на Кьовеши бившата сграда на СДС: Зарков

Видян 783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските делегирани прокурори у нас ще се настанят в бившата сграда на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134 в София. Това съобщи за БНР служебния министър на правосъдието Крум Зарков.


„Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи“, каза Зарков.


Той обясни, че е подписал писмо до Министерството на регионалното развитие и областния управител, защото сградата на „Раковски“ 134 е частна държавна собственост и тя трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори.


Настоящият състав на ВСС показва, че подкрепя главния прокурор и процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, коментира още министър Зарков.


"Мандатът си върви, ние си го обсъждаме, но много важен е също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. И тук има неща, които могат да се направят и без парламент.


(…) Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати".


Снимка: БГНЕС



Крум Зарков съобщи, че предстои служебното правителство да подготви такова питане до Конституционния съд, като в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв