Свързани новини

27.09.2009 17:04

Правят две частни гробища в София

Видян 5849 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако отидете на Централните гробища в София, пред вратата на управителя им ще ви посрещне табела със следния надпис: „Празни места няма. Насочете се към гробищния парк в Бакърена фабрика“. Факт е обаче, че и там положението не е по-различно. „До две години и половина капацитетът на наличните гробищни паркове в София ще бъде изчерпан“, каза пред 19` главният архитект на столицата Петър Диков.


Към момента на подчинение на едноименното общинско предприятие са осем такива парка. С най-голяма територия -  812 дка, са Централните софийски гробища. На площ от 675 дка е разположен вторият по големина парк - Бакърена фабрика. По-малки са гробищата в Бояна – 64 дка, Малашевци – 60 дка, в Горна баня и Княжево – 31,5 дка. За покойниците на Владая са отделени 8 дка общинска земя. За гробището Симеоново и Драгалевци тя е 18 дка.


Алтернативното решение е в разкриването на две нови гробища. Според измененията в Общия устройствен план на столицата те трябва да бъдат разположени в източния и западния край на града. Предложението на арх. Диков е да бъдат направени с публично-частно партньорство. Както писахме, целта е да се икономисат част от средствата. Иначе за реализирането на проектите столичното кметство ще трябва да отдели големи суми както за отчуждаването на терени, така и за изграждането на парковете.


Има вариант новите гробища да бъдат концесионирани,  обяви Диков при представянето на плана пред общинската комисия по стопанска политика.


Максималният период от време за отдаване на концесия е 35 години и вероятно терените ще бъдат преотстъпени за такъв срок, каза за 19` Диков. По думите му до края на идната година трябва да бъде финализирана процедурата по проектите. Първата стъпка е отчуждаването на двата терена. След това ще бъде изготвен доклад, който трябва да бъде съгласуван с РИОКОЗ, здравното министерство и други ресорни институции.


И при частните гробища обаче ще бъде запазена социалната цена, отбеляза Диков. Общината ще получи между 25 и 30 на сто от местата за погребения. Освен това столичното кметство ще разполага и с 30% гробни места с нормирана цена за социалнослаби граждани.


Концесионерът ще притежава останалия процент места, ще стопанисва гробището и ще събира дължимите такси за ползване.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2023 19:46

    МЕЛАНИ УМРЯЛА ДА СОФИЯ. БОКЛУК ДА ТЪП ВЪПРОС-МЕЛАНИ. КУРВИ МЕЛАНИ! АЗ МРАЗЯ МЕЛАНИ. ИДИОТИ МНОГО.

RSS

Най-нови

Lancia Ypsilon Rally 4 HF

Lancia се завръща в ралитата с Ypsilon Rally 4 HF

Италианската марка Lancia реши да се върне в ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Живо ще се интересувате от всичко

Живо ще се интересувате от всичко, което се случва