Свързани новини

16.10.2014 10:25

Пращат ни глоба с фиш вместо „паяк”

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електронни фишове ще получават столичани, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища от 3 ноември. Мярката ще влезе в сила с новата наредба за паркиране в София, която вчера беше гласувана от съветниците в комисиите по нормативна уредба и транспорт, пише в. "Монитор". Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили и после ще се изпращат на собствениците. Идеята е „честитките” с фишове да заменят репатрирането с паяците, които шетат извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе, обясни вчера пред общинските съветници вносителят на наредбата Зафир Зарков.


Новите правила предвижда промяна и на изискванията за издаване на винетка за хората, които живеят в районите с платени зони. Стикери ще може да се получават и по настоящ адрес, а не само по постоянен. Друга новост е въвеждането на гратис паркиране за 10 минути. За да ползват бонуса, шофьорите ще получават безплатни талони, които ще се раздават от служители на ЦГМ. Идеята е хората да могат да закарат близките си до болницата или пък да заведат детето си на училище, без да плащат.


Според наредбата в районите на София, които не попадат в синя и зелена зона, ще бъде обособена жълта, която ще остане безплатна. В момента такава е въведена само около Трета градска болница. Зелената зона пък ще превземе и района около Националния стадион „Васил Левски” и желаещите да си оставят колите на паркинга там ще трябва да се бръкнат с по левче на час. В района ще бъдат разчертани 350 платени места.


Новата наредба обаче не решава проблема с паркирането в „Лозенец”. Там гражданите също поискаха платени места в карето между Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад „Журналист” до хотел „Хемус”. Софиянци настояха за контролирани зони и около пазара „Димитър Петков” и „Младост”.


Местната управа ще се възползва от възможността директно да възложи дейността по контрола на платените зони на ЦГМ. Това стана възможно след промени в Закона за обществените поръчки, влезли в сила от 1 юли. По този начин ще се заобиколи решението на административния съд, което определи част от дейността на центъра като незаконна. Цената за паркиране също се запазва - 2 лв. на час за синя и 1 лв. за зелена зона.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион