Изпращането на екипите е по молба на турския посланик, обясни министър Стоянов

Свързани новини

08.02.2023 09:32

Пращаме медици и още екипи за издирване

Видян 974 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в авиобаза "Враждебна", предаде БНР.

От там днес самолет "Спартан" излетя за южната ни съседка с 20 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на борда, които ще се включат в спасителните операции по места.

Изпращането на екипите е по молба на турския посланик, обясни министър Стоянов:

"Снощи към 20.00 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с Министерството на вътрешните работи, екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспортния самолет и днес превозват около 20 спасители. Тези спасители ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от "Пожарна безопасност". Ние знаем местоположението, там ще кацне и самолетът. Те ще се включат в издирването.


Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят и спасяват хората, които са затрупани. Досега не чакаме молба, а действаме превантивно. Активни сме и от наша страна, имаме разговор с посланика непрекъснато. Доколкото ми е известно, се очаква за утре да има един курс с около 30 медика, които да бъдат изпратени до Адана. В събота ще има още един или още два полета, но чакаме заявки. Не са още утвърдени исканията на колегите ни".

Това е поредният полет, с който Военновъздушните сили осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция.

В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

Ето какво каза Боян Кундуров - част от спасителния екип, който лети днес за Турция:

"Не мога да кажа какво е там в момента. Нашите екипи са там с цялата техника, която ни е необходима за издирване и спасяване на хора в градска среда при такива условия, тест при земетресения. Когато ние отидем, те вече ще са запознати със ситуацията и с обстановката и тогава вече ще видим какво ще работим. Смятам, че имаме известен опит. Работили сме при такива произшествия и друг път, но на такова голямо бедствие лично аз не съм участвал до момента".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.02.2023 12:07

    Защо за Сирия не се помага.Изглежда не знаят, че за Освобождаването на Добруджа/когато Русия и Румъния ни нападат, един батальон сирийски войници, в състава на турската военна помощ се бият заедно с българските войски срещу агресорите. Тогава Иван Вазов пише и друго стихотворение за братушките/публикувано едва след 1989г. първо във в.Демокрация/.

  • 001 Anonimen 08.02.2023 10:19

    Помощта само за едната страна от две пострадали говори много и за президент, и за служебно правителство, и за политическия елит като цяло. Омерзение и отвращение......и към собствения си народ са такива

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне