Всичко това вече е закрепено в основния закон, тъй като засяга националната сигурност и най-вероятно ще изисква тълкуване от Конституционния съд, ако изобщо мине в пленарната зала.

Свързани новини

01.12.2022 17:15

ПП и ДБ искат да вземат службите от президента, но забравят Конституцията

Видян 1287 пъти | Коментари 7
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) искат да елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Кирил Петков, Христо Петров- ИцоХазарта и други от двете формации внесоха съответните промени в законите за ДАНС, МВР и НСО. Те обаче пропуснаха, че поправките им влизат в противоречие с Конституцията на страната.


Законопроектът им предвижда прекратяване на  правомощията на държавния глава с  указ да назначава шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и директора на служба военна информация, а НСО да се извежда изцяло извън неговите правомощия и да премине на подчинение на министъра на отбраната, което е световна сензация. В промените се предлага шефовете на ДАНС, ДАТО, СВР и на ДАР да се назначават от МС по предложение на премиера. В Закона за НСО се предлагат промени, които да я прехвърлят към министъра на отбраната. Сходни поправки се предлагат и за МВР. Ако те станат факт, главният секретар също ще се назначава от  кабинета, след препоръка от премиера.


Всичко това обаче вече е закрепено в основния закон, тъй като засяга националната сигурност и най-вероятно ще изисква тълкуване от Конституционния съд, ако изобщо мине в пленарната зала.


Напомняме, че охраната на политиците у нас никога не е била в ресора на МО. Аналогът на НСО преди 1989 г. – УБО беше под шапката на ДС, към МВР. Вероятно вноситеите искат  преструктуриране по американския модел, но дори и в САЩ гардовете са служители в отделна структура, която докладва на президента и е подчинена на него. Там военните поемат авиационото и здравното обслужване, но охранителната дейност не е в ресора им. В цял свят разузнаването докладва и се подчинява на държавния глава. Българската Конституция предвижда подчинение на службите на президента, тъй като той има най-дълъг и стабилен мандат от 5 г. Това се прави, за да не изтича информация при евентуална смяна на изпълнителната власт, която у нас през последните 2 г. изкарва по няколко месеца.


Според вносителите от ПП и ДБ обаче поправките са част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат т.е търсят се "бухалки", както се чу в записите на Хр. Иванов за закона за КПКОНПИ. Напомняме, че мандатът ще отиде при Промяната, ако ГЕРБ не успеят да съставят кабинет.


Вносителите са убедени, че МС осигурява обществения ред и националната сигурност, както и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на въоръжените сили. ПП и ДБ настояват за гаранции, че “изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната”.

Егор Глазунов















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Боби 07.12.2022 13:56

    За съжаление днешните политици не познават и не зачитат изобщо конституцията

  • 006 Краси 06.12.2022 15:40

    Поредното безумие

  • 005 Боби 06.12.2022 15:37

    Тия конституцията за нищо я нямат

  • 004 Борил 04.12.2022 20:11

    ПП и ДБ се надяват да получат контрол над службите, за да ги ползват за своя изгода.

  • 003 Галакси 02.12.2022 12:31

    ПП и ДБ се опитват да се набутат във властта и хич не им дреме за народа и за нищо друго освен как да напечелят едни парички.

  • 002 Anonimen 01.12.2022 23:35

    Решение на Върховния административен съд на САЩ: Covid ваксините не са ваксини! Едва ли някой забеляза, че Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти. Ковид ваксините не са ваксини. В решението си Върховният съд потвърждава, че щетите, причинени от генните терапии на Covid mRNA, са непоправими. Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма повече обжалвания и всички възможности за обжалване са изчерпани. В първото си изявление Робърт Ф. Кенеди подчерта, че това е успех, който е възможен само благодарение на международното сътрудничество на голям брой юристи и учени.

  • 001 пълен абсурд 01.12.2022 17:55

    Това са не просто изключително неграмотни хора, ами и наглеци, които не признават никакви закони и най-вее Конституцията. Ама масона си е виновен и да им сърба попарата като най-после трябва да се извини на бълг.народ, че го излъга и преметна в името на синергията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни