След срещата Василев заяви, че тя е била много конструктивна и че силно вярва, че ще съставят кабинет, който ще се опита да изведе страната от кризите.

Свързани новини

02.07.2022 18:07

ПП и БСП се договориха да работят за ново правителство и 6-месечна програма, ДБ също ще участва

Видян 4263 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Продължаваме промяната" и БСП постигнаха съгласие да работят за съставяне на правителство и изготвяне на програма с политически приоритети и законодателна рамка за 6 месеца.

Това стана на първата среща от преговорния процес за формиране на управляваща коалиция и нов кабинет. Преди нея кандидатът за премиер Асен Василев изрази надежда, че ще съберат мнозинство от 121 народни представители, за да могат да се справят с всички кризи, пред които страната е изправена, предаде БНР.

След срещата Василев заяви, че тя е била много конструктивна и че силно вярва, че ще съставят кабинет, който ще се опита да изведе страната от кризите.

"Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да залегнат много ясни, конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи отсега до края на годината като реформи и като необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че са си дали сметка за слабостите дотук и ще бъде изготвена кратка програма, поне до края на годината. "На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, особено за ситуацията, в която работихме - на множество кризи, които връхлетяха България.

Дадохме си ясно сметка и за слабостите, които проявихме. Една от тях беше, че не подготвихме още от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост и се разбрахме екипи от по трима, представени от нас, да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца."

От ПП вече представиха 8 приоритета, около които бъдещият проектокабинет ще се обедини. Сред тях са борбата с корупцията, съдебната реформа, 22-те законодателни промени, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи.

Към тях БСП поиска да се допълнят социалните политики, здравеопазването, образованието и икономиката. Имената на бъдещи министри са били оставени за втория кръг от разговори.

Разговори с "Има такъв народ" са възможни единствено и само без Слави Трифонов и Тошко Йорданов.Имаше и призиви дипломатите на Руската федерация и България да направят опит да постигнат консенсус, за да не се прекъсват дипломатическите отношения между двете страни.


След БСП и "Демократична България" обяви ,че ще участва в кабинет на "Продължаваме промяната". Един от лидерите на дясната коалиция Христо Иванов, заяви, че трябва да бъдат предотвратени поредни предсрочни избори.


"За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Считаме, че трябва всички да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото е очевидно, че това може само да доведе до още повече конфронтация, още повече нахъсване и разделение в обществото и един следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление.


"Демократична България ще участваме в това с целия ресурс, който имаме – политически, парламентарен, експертен." Христо Иванов също заяви, че трябва ясна програма, като в нея той постави акцент и върху Шенген и еврозоната.


Кандидат-премиерът Асен Василев уточни, че новата програма на проектокабинета ще бъде изготвена следващата седмица. Работата по нея започва в понеделник.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Aмериканският Отче Ваш 03.07.2022 08:10

    Крадливата импексова превърна БСП в гербова марка с нулева стойност, в номинално и реално отношение !!!

  • 003 OТЧЕ ВАШ 03.07.2022 08:09

    Нинова се нареди редом до масона Луканов като най-омразните представители на тази пАртия - ПЪЛНА ГНУС СИ импексова ! Дано те застигне същата Луканова участ, заедно с отрочетата ти, пребиваващи в Сатанинските Античовешки Щати, Проклета да си !!! Вие сте най - долната утайка в историята от 1341години насам !!!АНАТЕМА, АНАТЕМА, АНАТЕМА!!!

  • 002 долна мафиотка 02.07.2022 22:45

    Алчната социалистическа капиталистка Курнелка си показа истинската същност и меркантилни интереси без никакъв свян и срам. Жалко е, че толкова дълго успяваше да баламосва и успива левите избиратели и да унищожава партия на 100 г.

  • 001 Anonimen 02.07.2022 19:12

    Лявата и дясната патерица на Кирето пак искат министерства! Не се наядоха!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Ентусиазмът не ви е напуснал


Ентусиазмът не ви е напуснал, но желанието да ви