Той посочи, че от партията са готови да преговарят с всички политически сили по важните за страната политики.

Свързани новини

09.01.2023 12:09

ПП: Договорка с ГЕРБ не може да има, съгласие по политики - да

Видян 1201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаваме промяната може да постигне съгласие с ГЕРБ по определени политики, но за договорка между двете формации не може да става дума, заяви акад. Николай Денков, предаде БНТ.

Той посочи, че от партията са готови да преговарят с всички политически сили по важните за страната политики. А дали и как ще стане това зависи от подхода, който предприеме носителят на третия мандат.

    "България има нужда от правителство, което обаче да работи в полза на хората и на бизнеса. Нека да видим президентът на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата - дали ще седнат главатарите на масата или ще започнем да обсъждаме първо политиките. Това зависи от мандатоносителя. Ясно е, че ще бъде различен подходът на "Български възход" от този на БСП и от този на "Демократична България", така че нека да видим.

    Нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъждат политиките, които са важни за страната. Бихме обсъждали политиките с всяка една от тези партии.

    Относно ГЕРБ - договорка е думичка, която ние не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем, една правосъдна реформа - как си представя ГЕРБ правосъдна реформа, е нещо, за което бихме могли да преговаряме.

    Лично моето мнение е, че голяма част от партиите в парламента не желаят да водят дискусия за това, което е важно за страната. По-скоро те се опитаха да избягат от тази дискусия", каза на излизане от президентството Николай Денков от "Продължаваме промяната".

В седемдневен срок държавният глава следва да връчи третия мандат на политическа сила по свой избор. След това няма срок, в който трябва да получи папката обратно.

    "Вчера вашите коалиционни партньори от "Демократична България" заявиха, че единственият начин за съставяне на правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Затова ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", каза Румен Радев след като получи папката с неизпълнения мандат.

По време на разговора с "Продължаваме промяната" президентът изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на Народното събрание.

Румен Радев отбеляза необходимостта от приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и антикорупционния закон и този за отговорността на главния прокурор, свързани с приемането на страната ни в Шенген.




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв