Свързани новини

17.03.2021 18:34

Повече заразени заради слаба и грешно подредена ваксинация: Проф. Костов

Видян 7181 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Провалите в управлението на Covid-19 -кризата са неизброими”, заяви евродепутатът Радан Кънев в социалните мрежи. „Един от тях обаче има особено силен морален аспект - зарязването на възрастните и хронично болните в ранния етап на ваксинация, от чисто предизборни съображения”, посочи той.


„В момента, данните за заболеваемост, натоварване на болниците и най-вече смъртност са катастрофални. И основната причина е, че бездруго малкото ваксинирани българи не са сред най-застрашените”, подчерта Кънев. Евродепутатът се позова на официалната статистика на НСИ и на експертни заключения по темата.



„Ваксинационната кампания се провали”, заключи пред БНТ и Наталия Маева, която е новият шеф на Националната пациентска организация.  Тя подчерта, че никой не се е допитал до експертите  как да бъде подготвена и проведена имунизацията у нас.


 


„Подборът за ваксиниране е погрешен, не се отсяват рисковите групи”,  категорична е Маева. „Коронавирусът ни научи, че трябва да мислим за електронно здравеопазване. Това е големият проблем в момента”, отбеляза тя.


"Имам критики към електронния регистър, защото той е направен така, че няма опция за отсяване на различните рискови групи, можеше да бъде взет опит от чужбина", категорична е Маева.


"Тук някакси неглижирахме най-голямата рискова група - на хронично болните. Беше направен много погрешен подбор, защото не е редно да избираш хора, подходящи за ваксинация по тяхната професия, а не по тяхното здравословно състояние", добави тя.


Според Маева има огромен проблем и за хората, които са в листата на чакащи за трансплантация - по протокол, те трябва да бъдат ваксинирани.



"Имаме възрастни хора, които нямат необходимите умения да се регистрират електронно в този регистър и ни подават сигнали", допълни Маева.


"Виждаме, че нищо не е решено. Проблемите са същите, има недостиг на персонал", добави тя.


По-рано подобно мнение изрази и пулмологът проф. Коста Костов: „Трябваше да ваксинираме първо възрастните и тези с придружаващи болести”, заяви той още в средата на миналия месец. Медикът определи ситуацията като „предизвестен хаос и предизвестено безредие“. „Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас”, смята проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково”,  предупреди той.


„Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести“, подчерта той.


„Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация”, заяви само преди седмица д-р Георги Миндов от сдружението на личните лекари описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 18.03.2021 23:28

    Къде се скри великият глупав вожд, специалист по всичко?

  • 005 Anonimen 18.03.2021 08:36

    С плащането по 10 лв на игла Борисов купи и малкото останали морални медици и те вместо да разясняват ползите и вредите от ваксината направо почнаха да я слагат и без човек да има намерение. Отиваш на преглед, а ти слагат ваксина и хоп, след 2 дни умираш/случая с жената с пейсмейкъра/

  • 004 хората 18.03.2021 01:13

    започнаха да измират от ваксините, идиотите продължават с наглите лъжи

  • 003 бълват глупости 18.03.2021 01:10

    точно пикът е от ваксинираните, тях ги заразиха с ваксината и освен това разнасят вируса, колко ли им плащат да лъжат - абсолютно безобразие, това е престъпление, запомнете ги -костов, маева, кънев и всички други глашатаи на короната

  • 002 Асен 17.03.2021 19:42

    Радан е най-безполезният български евродепутат, който сме имали някога!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.