Китайският президент Си Дзинпин призова за продължаване на сътрудничеството със САЩ по време на първата си лична среща с президента Джо Байдън в понеделник, но настоя, че опитите на Вашингтон да потисне или задържи Китай ще имат обратен ефект.

Свързани новини

15.11.2022 10:08

Потискането и сдържането само ще укрепят волята и ще повишат морала на китайския народ: Си пред Байдън

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският президент Си Дзинпин призова за продължаване на сътрудничеството със САЩ по време на първата си лична среща с президента Джо Байдън в понеделник, но настоя, че опитите на Вашингтон да потисне или задържи Китай ще имат обратен ефект.

В доклад, публикуван от китайското външно министерство, се казва, че разговорите на президента Си с Байдън, проведени в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, са били "задълбочени, откровени и конструктивни" В изявлението се отбелязва, че макар Китай и САЩ да имат много общи интереси, напрежението между двете сили рискува да доведе до "сблъсък".

"Сегашното състояние на отношенията между Китай и САЩ не отговаря на основните интереси на двете страни и народи и не е това, което международната общност очаква", каза Си на Байдън, цитиран от външното министерство. Той призова страните да "насочат отношенията си в правилната посока и да ги върнат към здравословен и стабилен растеж в полза на двете страни и на света като цяло".

Си заяви, че макар Китай и САЩ да са поели по "различни пътища" със своите политически и икономически системи, "жизненоважно е да признаем и уважаваме това различие" и да съществуваме мирно. Отношенията не трябва да се определят от "конфронтация и конкуренция с нулев резултат", а от "диалог и взаимноизгодно сътрудничество"

"Нито една от страните не трябва да се опитва да оформя другата страна по свой образ и подобие, нито да се опитва да променя или дори да подкопава системата на другата страна", продължи той и добави: "Китайската нация има гордата традиция да отстоява себе си. Потискането и сдържането само ще укрепят волята и ще повишат морала на китайския народ. "

Двамата лидери обсъдиха също така Тайван - спорен въпрос след високопоставеното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова през лятото, което предизвика остро осъждане от страна на Пекин и дни на безпрецедентни китайски военни учения във въздуха и морето около Тайван.


Си подчерта, че Тайван е "основен" китайски интерес, тъй като Пекин разглежда острова като част от своята суверенна територия, и го нарече "първата червена линия, която не трябва да се пресича в отношенията между Китай и САЩ"

Пекин се стреми в крайна сметка да "осъществи национално обединение" с Тайпе, продължава Си, като подчертава, че всякакви усилия за "отделяне на Тайван от Китай ще нарушат основните интереси на китайската нация"

Мирът и стабилността в региона и "независимостта на Тайван" са "толкова несъвместими, колкото водата и огъня", заяви китайският лидер, като отбеляза, че Байдън вече е обещал да не използва Тайван като инструмент за търсене на предимства в съревнованието с Китай или за сдържане на Китай.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева