Свързани новини

07.05.2022 09:05

Порт Варна не става за хъб на украинското зърно

Видян 3014 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Страната ни няма необходимата инфраструктура да прави реекпорт на големи количества зърно, твърдят експерти и запознати с този бизнес, пише Сега.




Според тях превръщането на пристанище Варна в хъб за износ на украинското зърно, така както обяви премиерът Кирил Петков след срещата му с президента на Украйна Владимир Зеленский в Киев, е „много трудна задача“. „Ние нямаме изградена инфраструктура за реекспорт.




Това зърно трябва да се съхрани за известно време тук преди да се натовари на кораби, а на пристанище Варна няма складови бази. Пристанище Констанца има такава инфраструктура за около 3 млн. тона зърно, докато пристанище Варна е за около 200 хил. тона, което не достига и при износа на нашата произведена продукция“, коментира пред БНТ шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Това прави едва 6,6% реален капацитет от заявения от Петков.




Според Костадинов обаче големият проблем първо ще се яви и при превоза на зърното от Украйна. „Няма ЖП линия от Констанца до Варна, а тази през Молдова до Констанца е в окаяно състояние. От Констанца до Варна превозът трябва да е с камиони. Представяте ли си 1000 камиона да пътуват до Варна и да се наредят на опашка“, каза още експертът.



Той прогнозира километрични опашки от камиони в следващите месеци на порт Варна, който имал само един вход. „Това ще е пагубно за износа на българското зърно, защото ще задръсти пристанището. А освен това ще доведе до падане на нашите цени, защото от Украйна ще дойде по-евтино зърно“, каза още шефът на асоциацията на зърнопроизводителите.




Според инж. Дойчин Ников от Клъстер Черноморска икономическа зона дори и да няма технически препятствия зърното да дойде от Украйна и да се товари на Пристанище Варна, цялата операция няма да е рентабилна. Като основен проблем Ников открои наземната логистика до България.



„Железопътният транспорт би преминавал през 13 гранични пункта, а европейската инфраструктура не е подготвена за такива мащабни превози. За количество от 1 млн. тона зърно например ще бъдат необходими около 19-20 хиляди жп вагона. Откъде ще дойдат тези вагони?“, попита Ников и уточни, че европейските пристанища използват основно контейнери.



Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Дъра бъра 08.05.2022 14:35

    Ма, кой им говори на тези двамата от статията, че става дума цялото количество от Украйна да минава през Варна. Този разговор е воден от Зеленски с всички държавници близо до Украйна.... Това, че тези двамата сънуват как ще посредничат за износа на украйнското зърно е друга работа. Единият пък щял да прави реекспорт, идиот, а другият търси под дърво и камък 20хиляди вагона накуп. Аман от лакомници! да не говорим ,че едно зърно няма да стигне до Варна защото Констанца е модерно европейско пристанище и много вероятно да поеме потока....

  • 003 Чичо Кольо 08.05.2022 07:13

    За пореден път наш'то простоКиро доказва, че хич го няма! Всеки нормален човек с познания по география ще ви каже, че използването на Варна за износ на каквато и да е украинска стока е просто фикция...Това момче много често се изхвърля като...без изобщо да мисли, а народът се чуди от де му е дошло...Всъщност, кой го е излъгал, че става за министър - председател?

  • 002 Тихомир Томов 07.05.2022 17:04

    Пристанище Доган ефенди с чужди кинти е готово на всичко !

  • 001 Anonimen 07.05.2022 10:37

    Е как така в БГ няма никакви възможности ? Това не е истина ! Когато желаем, ще направим каквото може, никой не желае това което неможе !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!