Свързани новини

01.02.2020 19:52

Пореден милион отгоре за Пернишки поток

Видян 3038 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Спасителната тръба до Перник поскъпна с нов 1 млн. лв., стана ясно от думите на икономическият министър Емил Караниколов. По думите му проектът вече ще струва 27 млн. лв. и 39 хил. лв. Припомняме, че още на 18 януари пак той обяви, че построяването на Пернишки поток  изисква 22-23 млн. лв. Същата цена бе спомената и от регионалния министър Петя Аврамова, а Борисов я закръгли на 25 млн. лв. 10 дни по-късно пък премиерът Бойко Борисов добави още 1 млн. лв, и обяви, че връзката няма да струва повече от 26 млн. лв.


Сега Караниколов заяви, че по Пернишки поток има 1.9 млн. лв. с ДДС за непредвидени дейности, които "вероятно ще бъдат възстановени". Същевременно проектът те първа трябва да започне своята реализация, която се отлага от седмици.


Изпълнението бе възложено без обществена поръчка на държавното дружество Монтажи.  Освен тръби, съоръжението включва и изграждане на помпена станция. на старта през уикенда 2 седмици след срещата при Борисов. Министърът увери, че в крайна сметка екипите вече са готови да работят денонощно. "По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир Студена, каза Караниколов.


"Както виждате, идват тръбите - 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е (изпълнението на) поръчката", каза министър. Припомняме, че въпросните тръби ще бъдат доставени от Испания с ТИР-ове.  Същевременно според данни на Биволъ в България има кой да достави всичко необходимо за проекта. Оказва се, че три фабрики имат капацитета  да произведат 13 км. тръби тип ф-630 за спасителния Пернишки поток. Завод за такива има и в Македония. Вместо това обаче, ще бъдат закупени на по-висока цена.


В крайна сметка цената на водопровода с дължина 13,5 км е вече надминава 2 млн. на км., вместо нормалните 300-350 000 лв. на км. 


Напомняме, че строителния инженер Владимир Павлов, който има огромен опит в изграждането на подобни съоръжения обяви, че сумата е силно завишена още когато ставаше дума за първоначалните 25 млн лв..  Той посочи, че  стандартен разчет реалната себестойност на Пернишки поток е 5 млн. лв. „Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се Караниколов (уж юрист) представяйки проекта.


 

Снимка: БГНЕС




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния