Въздушен изглед на отломки, докато спасителите провеждат издирвателни и спасителни операции в срутена сграда в Османие, Турция, на 6 февруари. (Muzaffer Cagliyaner/Anadolu Agency/Getty Images)

Свързани новини

07.02.2023 09:23

Помощ за Турция и Сирия пристига от цял свят след смъртоносното земетресение

Видян 1735 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната общност побърза да предложи помощ на Турция и Сирия, докато се изяснява пълният мащаб на бедствието.

Предлагаме ви преглед на някои от последните обещания за подкрепа:

Във вторник сутринта на международното летище в Дамаск в Сирия пристигнаха самолети с помощи от Ирак и Иран, включително храни, лекарства и одеяла, съобщи сирийската държавна медия САНА.


Япония обяви, че ще изпрати в Турция спасителния екип на страната за борба с бедствията, а в понеделник вечерта първият от двата спасителни екипа за борба с бедствията отпътува от Индия за Турция с кучета и медицински материали. Пакистан също изпрати два екипа за търсене и спасяване в опустошената страна, а Австралия и Нова Зеландия отпуснаха средства за хуманитарна помощ.


Европейският съюз задейства своя механизъм за реакция при кризи, а САЩ заявиха, че ще изпратят две издирвателни и спасителни единици в Турция. Палестински екипи за гражданска защита и медицински екипи също ще бъдат изпратени в Турция и Сирия, за да помогнат в спасителните операции.


Междувременно 10 подразделения на руската армия с над 300 войници разчистват отломки и помагат в операциите по издирване и спасяване в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната. Русия е най-силната чуждестранна сила, която действа в Сирия, а руският президент Владимир Путин отдавна е съюзник на сирийския президент Башар Асад.


Русия е изпратила специалисти за спешна помощ, за да подпомогнат издирването и спасяването на хора в Турция и Сирия.


Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) съобщи, че в Турция са мобилизирани екипи за спешно реагиране от Службата на ООН за оценка и координация при бедствия (UNDAC), Международната консултативна група за търсене и спасяване (INSARAG) и екипите за спешна медицинска помощ (EMT) на СЗО, за да помогнат в хуманитарната реакция.


Техниката, която България притежава и е изпратила в Турция, е по европейски стандарт, обясни Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. По думите му страната ни разполага с уреди за търсене и спасяване с камери, къртачи, флексове и модерно добро осветление.

„Бързо се мобилизирахме, благодарение на обаждането и бързата координация на президента Румен Радев и г-жа Фандъкова, която ни нареди до 2 часа и половина да мобилизираме екип за търсене и спасяване, който да тръгне към Летище София, каза още Димитров. От екипа му тръгват 15 души, които се оказват и първите пристигнали на терен спасители от държава в Европейския съюз. След нас дошли и екипи от Румъния и Унгария.

Директорът на Аварийна помощ и превенция към Столичната община обясни, че организацията в Турция вече е добра и изрази надежда да бъдат намерени възможно най-много оцелели. България е изпратила и автомобили за издирване. „Два автомобила високо проходими – единият е алпийски автомобил с алпийско оборудване за търсене и спасяване с алпийски методи. Вторият автомобил е аварийно-спасителен с цялата техника и едно ремарке, което ни е в готовност при земетресения с цялата техника налична. То е на тип контейнер”, поясни Димитров.


Китай заяви, че ще направи всичко възможно, за да окаже помощ на Турция и Сирия.


Първата помощ за Турция ще бъде в размер на 40 млн. китайски юана (5,9 млн. долара), като същевременно ще бъдат изпратени спасителни и медицински екипи и спешни материали, заяви във вторник говорителят на китайското Министерство на външните работи (МВнР) Мао Нинг.


Пекин се координира със Сирия за спешни доставки и ускорява изпълнението на текущите проекти за продоволствена помощ, добави Мао.


До момента няма данни за загинали китайски граждани при земетресението, потвърди и китайското МВнР.


 На снимката: Въздушен изглед на отломки, докато спасителите провеждат издирвателни и спасителни операции в срутена сграда в Османие, Турция, на 6 февруари. (Muzaffer Cagliyaner/Anadolu Agency)


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.