Кристалина призова страните с относително по-силна позиция да помогнат на уязвимите държави, особено на тези, които са в затруднено положение с дълга, като заяви, че такава помощ ще бъде особено важна на фона на високите лихвени проценти и обезценяването на валутите.

Свързани новини

01.04.2023 07:03

Ползите от глобализацията са "несправедливо разпределени": МВФ

Видян 719 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глобализацията на световната икономика е довела до несправедливо разпределение на богатството между държавите и народите, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Според Георгиева, която говори на форума в Боао в китайския град Хайнан, страните трябва да работят заедно, за да стимулират международната търговия по справедлив начин, за да могат повече хора да се възползват от глобализацията. Тя също така отбеляза, че световните вериги за доставки трябва да станат по-разнообразни и сигурни.

"Трябва да признаем, че ползите от глобализацията не се разпределят справедливо между държавите и хората", заяви ръководителят на МВФ.

Георгиева цитира изследвания на МВФ, според които дългосрочната цена на фрагментацията на търговията може да достигне 7% от световния брутен вътрешен продукт, а Азия ще бъде най-потърпевша.

Тя призова страните с относително по-силна позиция да помогнат на уязвимите държави, особено на тези, които са в затруднено положение с дълга, като заяви, че такава помощ ще бъде особено важна на фона на високите лихвени проценти и обезценяването на валутите.

"Спешно се нуждаем от по-бързи и по-ефективни глобални механизми за предоставяне на лечение на дълговете на тези държави", заяви Георгиева, като добави, че такива механизми биха били от значителна полза както за длъжниците, така и за кредиторите.

Наречен "Източен Давос", икономическият форум в Боао е създаден през 2001 г. с цел подобряване на сътрудничеството между азиатските държави, както и укрепване на икономическите им връзки с други части на света. Форумът предоставя платформа за диалог между официални лица, предприемачи, експерти и учени по икономически, социални и други въпроси. Събитието, което започна във вторник в Хайнан, ще продължи до 31 март.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.04.2023 13:50

    друго си е да похапваме глобални радиоактивни скакалци

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог