В интервю за германското издание "Велт" Дуда твърди, че Берлин не изпълнява ангажимента си да достави нови танкове

Свързани новини

25.05.2022 09:49

Полският президент обвини Германия, че е нарушила обещанията си за танкове за Украйна

Видян 2148 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник полският президент Анджей Дуда обвини германското правителство, че е нарушило думата си по споразумението за доставка на нови танкове за Варшава като компенсация за полските доставки на танкове от съветската ера за Украйна, съобщава Политико.




Миналия месец германският канцлер Олаф Шолц представи т. нар. "Ringtausch" - схема за размяна, според която източните партньори от НАТО ще доставят на украинската армия танкове от съветската епоха като Т-72 в замяна на модерни западни танкове от германски производители, като например Leopard.


 


Шолц и германски официални лица твърдят, че този модел е изгоден за Украйна, тъй като тя получава същите танкове от съветската епоха, с които нейните войници и механици вече са запознати, докато източните страни от НАТО получават модернизация.


 


В интервю за германското издание "Велт" Дуда твърди, че Берлин не изпълнява ангажимента си да достави нови танкове, които да заменят изнесените превозни средства. "Те не са изпълнили това обещание. И честно казано, ние сме много разочаровани от това", заяви полският президент в рамките на Световния икономически форум в Давос, според превод, предоставен от Welt.


 


 


"Предоставихме на Украйна голям брой танкове . . . защото смятаме, че това е наша отговорност като съсед", каза Дуда, като се позова на съобщенията, че Варшава е предала на украинската армия най-малко 240 танка от съветската епоха. "По този начин ние изчерпахме собствения си военен потенциал и запаси", твърди той.




Полският президент допълни, че "голяма част от нашия танков арсенал в полските въоръжени сили са германски танкове "Леопард", като добави, че Берлин е дал "обещание" да достави такива танкове на Полша.




Говорител на германското министерство на отбраната заяви в понеделник, че Берлин е "ангажиран с конструктивен обмен на мнения с нашите полски съюзници, за да видим как можем да съчетаем техните желания и нашите възможности", но призна: "Все още ни предстои малко работа".


 


Говорителят добави, че на 26 април Варшава е информирала Берлин за решението си да предаде на Украйна танкове от съветски тип. Говорителят добави, че германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт е "изразила голямо задоволство от това по време на двустранна среща и е предложила да започне обмен на мнения с Полша относно това дали и как Германия може да помогне за запълване на възникналите пропуски".




В понеделник същият говорител заяви, че Берлин вече успешно прилага "Ringtausch" с Чешката република и ще достави на Прага 14 основни бойни танка Leopard 2A4 и една машина за възстановяване на танкове Leopard в рамките на схемата за размяна.


 


Един германски служител предполага, че спорът с Варшава може да е свързан с факта, че Полша иска по-добри танкове от Германия: докато Leopard 2A4, който получава Чешката република, е построен в края на 80-те години на миналия век и оттогава е частично модернизиран, Полша е изразила интерес към по-модерни версии на танка, като например Leopard 2A6, казва служителят.


 


 


Във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува канцлера Шолц за отказа му да пътува до Киев. "Мисля, че трябва да го направи", казва Моравецки пред Welt.




Той добави: "Няма нищо по-хубаво от това да посетиш столицата на воюващата страна, за да осъзнаеш сериозността на ситуацията и да разбереш важността на всичко, което се случва там. "




Шолц засега отказва да пътува до украинската столица с аргумента, че вече е ходил там 10 дни преди началото на руското нахлуване и няма да отиде отново "за едно бързо влизане и излизане с фотосесия".


 




"Ако отида в Киев, винаги става дума за много конкретни неща. И те трябва да бъдат подготвени", заяви Шолц пред германската телевизия RTL миналата седмица.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.05.2022 12:23

    След разпадането на съюза "Варшавски договор",купените с много долари управленски политически администрации в страните от източна Европа , се окопаха здраво във властта ! Васалната им политика и зависимостта им към САЩ и НАТО им наложи, да изпълняват в услуга агресивни действия към Русия. Сами по себе си те водят до заплаха от трета световна война.Разбира се това едва ли ще се случи защото Америка се страхува от нея, знаейки последиците.Тя обаче ще продължи да води изпитаната практика да води войни от чужди територии ! А Полша и малка държава като България ще бъдат между първите жертви ! Борбата на цивилизацията трябва да бъде насочена в тотално изхвърляне от управленията колониалните политически кръгове, виновни за всички идиотщини по света ! Това не може да стане бързо, ако до тогава не се случи най- страшното, частична употреба на ядрени удари като тези в Хирошима и Нагасаки ??? Ясно ви е кои ще пострадат първи ! ...Полша е прегазвана много пъти, дано това не и се случи отново !А никой да не си въобразява, че може да се повтори историята, за една нощ от съюз с НАТО, да минем към Русия ! Няма ги вече нито Рузвелт, Сталин и Чърчил ...Още по- голяма илюзия е, че виновни за трагедията от нова световна война политици и военни, ще могат да избягат от отговорност, там където където са им банковите сметки ! Всичко ще бъде в пепел ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден