Свързани новини

08.10.2020 17:10

Политико: ЕНП между двойните стандарти. Пази Борисов, а иска нова политика за европейските фондове

Видян 3540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската народна партия иска две неща едновременно , когато става дума за върховенството на закона. Въпреки че центристката политическа група настоява да се спре отпускането на европейски фондове за страни, които не почитат ценностите на Общността, корупционната криза в България излага ЕНП в политика на двойни стандарти, пише най-четеното от решаващите фактори в САЩ и ЕС издание Политико.

Днес в Европейския парламент най-дясноцентристките законотворци в най-голямото политическо семейство в ЕП трябва да гласуват против резолюция, която повдига много въпроси и тревоги за еврофондове, които подхранват корупцията по високите етажи в тази балканска държава, която е обект на антиправителствени протести вече три месеца.

Главният приоритет на парламентьорите от ЕНП е да защитят българския премиер Бойко Борисов от онова, което те самите определят като политически мотивирана атака.

Вотът обаче идва в чувствителен момент и ще бъде тест за най-голямото политическо семейство в ЕП. Това означава, че ЕНП ще трябва да защити България и възможността за използване на пари от Брюксел докато същевременно обаче се опитва да се затвърди като привърженик на нови ходове, които да обвържат стабилността и върховенството на закона със средствата, отпускани от ЕС.

 
От месец юли България е затънала в сложна политическа бъркотия, която извади на светло начина, по който важните клечки в света на мафията управляват една паралелна държава чрез своето влияние върху медиите, съдебната система и системата за сигурност. Българският президент Румен Радев, други опозиционери и протестиращите, заляли улиците на страната, обвиняват Борисов в това, че е позволил на мафията да превземе България.

Злоупотребата с европейски средства е един от основните източници, подхранващи корупцията в България.


По време на дебата за върховенството на закона в България, който се състоя в началото на тази седмица председателят на АП Манфред Вебер допусна, че “не всичко е перфектно” в държава със 7-милионно население, но с въодушевление заключи, че София е под управлението на Борисов и е “на прав път”.

Социалисти, либерали и представители на зелените в ЕП, които ще подкрепят резолюцията днес, обвиниха ЕНП в лицемерие, тъй като партията даде приоритет на лоялността си към Борисов пред върховенството на закона.

Катарина Барли, бивш германски министър на правосъдието, която сега е вицепрезидент на Европейския парламент от групата на социалистите, заяви, че ЕНП винаги е бързала да се качи на своя “висок кон” и да призове за оставки заради корупция, но само когато съответното правителство идва извън нейната собствена група. Барли призова ЕНП да не повтаря бездействието си, както случая с Унгария.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни