В декларацията на ГЕРБ за приоритетите през настоящата сесия Тома Биков от партията посочи

Свързани новини

04.01.2023 11:47

Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност: ГЕРБ

Видян 1009 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В декларацията на ГЕРБ за приоритетите през настоящата сесия Тома Биков от партията посочи:

"През миналата сесия беше пропусната една сериозна възможност политическата криза да намери своето решение. Тя беше пропусната с отхвърлянето на предложението за правителството начело с проф. Габровски.

Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации. Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество. Надяваме се, че нещата ще започнат да се случват така, както се случват във всички нормални демократични страни. Иновациите от типа на „възвръщане на политическото насилие“; „политическото преследване на опонента“, „искане за унищожаване на политическия опонент“ и подобни псевдореволюционни импулси трябва да приключат. На нас ни е изключително странно как колегите от ПП и уважаваният професор Денков искат подкрепа от онези, които искат да унищожат. Парадоксално искане. За нас това е необяснимо. Но ние през последните 2 години, за съжаление, свикнахме с парадоксалната логика, ако изобщо това поведение може да се нарече „логика“. В него няма никаква логика, нито политическа, нито държавническа, нито обществена.

Днес имаше призиви да се отнесем сериозно към декларацията, която колегите ще предложат в следващите дни. Ние се запознахме с нея. Държавата не може да се управлява от декларация, каквото и да пише в нея, колкото и хубаво да е написана.  А вашата не е добре написана на всичкото отгоре. Държава се управлява от правителство, от министри, от структура на Министерския съвет и хора, които могат да носят отговорност. Когато се предлага правителство и се прави истинско усилие за създаване на правителство всичко това се предлага в пакет заедно с управленската програма -нещо, което, между другото, във вашето редовно правителство не успяхте да направите, защото започнахте да пишете своята програма, след като получихте вот на недоверие от парламента. Също политическа иновация, също неуспешна, също парадоксална.

Затова ви призоваваме, ако наистина искате да направите усилие за съставяне на правителство да подходите максимално сериозно към това и да предложите в зала състав на кабинета и структура на кабинета, както направихме ние. Видяхме, че имате много критики към нашия персонален състав. Склонни сме да дебатираме качествата на министрите, които сме предложи. Очакваме обаче вие да покажете вашият потенциал и да го направите още следващата седмица. Всичко останало ще бъде мимикрия, отиграване на ситуацията, при това не е чак толкова сръчно.

Погледите са насочени към третия мандат. Третият мандат е кризисен,  нестандартен. Трябва да бъде използван максимално добре, за да опитаме с общи усилия да решим тази политическа криза. Избирането на правителство само по себе си, както видяхме през изминалата година, не решава политическата криза. Изборът дава възможност за решаване на политическата криза, но тази възможност може да бъде и пропиляна. Затова е изключително важно третият мандат да бъде конструиран разумно, според реалностите, а не според мечтите и надеждите. Реалностите в България са, че българското общество е разделено и че обществени групи, партии и хора, които са си нанесли рани и с това са нанесли рани на цялото българско общество трябва да работят заедно. Това е огромно предизвикателство пред всички нас и това е наша отговорност. Ако не поемем тази отговорност, можем да се окажем излишни за политиката.

Призивът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е да бъдем изключително внимателни в отношенията помежду си. Когато искаме подкрепа, да искаме подкрепа, а не да поставяме ултиматум. Когато искаме подкрепа, да осъзнаваме нуждата от тази подкрепа, защото нито една политическа сила не може да управлява сама и не може в цялост да осъществи своите програмни намерения. Реалността е такава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 факт 04.01.2023 12:41

    И точно ГЕРБ е показателен за това!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак