Свързани новини

14.01.2009 14:15

Поледица скова цяла България

Видян 2057 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасни поледици се образуваха днес в Софийско, Кюстендилско, Пловдивско, Старозагорско, Сливенско, Габровско и на други места в Западна и в Централна България както по пътните настилки, така и по тротоарите. В медицинските центрове в страната непрекъснато пристигат пострадали от поледиците.


Улиците на София се превърнаха в пързалка, дебел слой лед има по тротоарите в центъра на града, предаде БГНЕС. Поледицата силно затруднява придвижването както на автомобилите, така и на гражданите. В по-голямата си част софийските улици не са обработени със сол или пясък. До обяд 50 софиянци са пострадали от сутрешните поледици и са потърсили помощ в "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Столичани са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет с различни счупвания в следствие на поледицата. 12 от тях са с по-тежки наранявания и са приети за лечение. Най-често травмите са комбинирани - има счупвания на ръце, крака и тазобедрени стави.


Кореспондентът на БГНЕС от Варна съобщава, че недобре почистения и скован в лед, площад “Независимост” се превърнал в истинска ледена пързалка. След навлизането на студен фронт над страната ни и рязкото спадане на температурите, започналият да се топи сняг се превърна в лед. Така снежната покривка от снощи образува истински капани от скрит под повърхността лед. “Новите плочки са хлъзгави като старите, коментираха група ученици. Младежите обсъждаха оживено, че преди време кметът сменил плочките уж да не се плъзгат, но новите са по-зле от старите. Също толкова опасно и предизвикателно се оказа придвижването стотина метра по надолу, по бул. “Княз Борис І” в частта му, в която са запазени т. нар. стари плочки от жълт мрамор. Вчера десетина души потрошиха крайници вследствие на падане по заледените улици на морската столица. От спешния травматологичен кабинет в болница “Св. Анна” съобщиха, че сред пострадалите има хора от всички възрасти. Най-честите посетители на кабинета, обаче са възрастните жени, които най-често си чупят краката или китките.


Дебел слой лед блокира и пътищата в Пловдивска област. Автобусите от родопските села и градове не се движат, тъй като областните пътища не са опесъчени. След като един автобус се е подхлъзнал и влезнал в канавка, движението на транспорта на фирма ХЕБРОС – бус“ е прекратено, съобщи за БГНЕС управителят Веселин Дошков. Същото е положението по линиите от Хисар за Пловдив. На спирките е пълно с граждани, които не могат да отидат на работа в областния град. Единствено Пловдив–град е напълно опесъчен. 20 машини разхвърлят по улиците сол, тъй като пясъкът не действа. Не по-различна е картината и в Благоевград и региона от където кореспондентът на БГНЕС съобщава за наплив от „потрошени” на леда в Спешен център. Само в Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград за първите часове на деня са преминали десетки пациенти пострадали на „ледената пързалка” навън. Точният им брой не може да се уточни, тъй като пристигат и хора със собствен превоз и в Спешно отделение към МБАЛ Благоевград. 50% от подадените сигнали на адрес са за пострадали на заледените улици хора, каза за БГНЕС директорът на Спешен център Благоевград д-р Красимир Михайлов. Медиците от центъра разчитат и на остарелите специализирани автомобили от автопарка, тъй като и за линейките редица места са труднодостъпни, уточни още д-р Михайлов. В сутрешните часове и градският транспорт в областния град се движеше със закъснение. Закъснението на учениците за първи час в цялата област също беше масово.


Пътищата из цялата старозагорска област са обледенени. Станали са над 10 катастрофи в Стара Загора и Казанлък. Закъсали автомобили им в районите на Раднево, Гълъбово и Чирпан. От полицията съветват всички граждани да не излизат без причина от домовете си днес. Това най-вече се отнася за възрастните хора. Машини на „Пътно управление“ вече почистват част от пътищата, но това става бавно, тъй като теренът е много лош. 15 бургазлии с травми са потърсили помощ в спешно приемно отделение заради поледицата. От тях само двама са с по-сериозни наранявания и са хоспитализирани в отделението по ортопедия. Преди седмица петима души бяха приети за лечение със счупени крака и ръце. Лекари от Бургаската болница съветват бургазлии да излизат по улиците само в краен случай. Заради дъжда са са се образували поледици в целия център в морския град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Съдбата ви е във вашите ръце


Съдбата ви е във вашите ръце и от вас зависи в каква