Свързани новини

07.09.2021 17:38

Подновява се процесът срещу петимата обвиняеми за атентатите от 11 септември

Видян 3373 пъти | Коментари 6
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Процесът срещу предполагаемия мозък на атентатите от 11 септември и още четирима обвиняеми се подновява днес, но изходът му изглежда все още далечен, отбелязва Франс прес. Петимата обвиняеми са от 15 години в затвора към американската военновъздушна база в Гуантанамо в Куба. Те не са се явявали на съдебно заседание от началото на 2019 г., преди коронавирусната пандемия да доведе до временно преустановяване на процедурата, предаде Медиапул.


Сега съдебните заседания ще бъдат подновени там, където те спряха, със защитата, която говори за мъчения над обвиняемите по времето, когато те са били в ръцете на ЦРУ, като целта на тази теза е да се направят невалидни доказателствата, представени от американските власти.


Съдебната процедура се води от нов военен магистрат - полковник Матю Маккол, който е осмият заел се със случая. Очаква до края на тази седмица той да прекара повечето време в срещи с обвинението и защитата. Може да изминат още месеци и дори над година, преди процесът да навлезе наистина в решителна фаза. Адвокатите на петимата обвиняеми - Халид Шейх Мохамед, Амар ал Балучи, Уалид бин Аташ, Рамзи бин аш Шиб и Мустафа ал Хаусауи говорят за увреждания, които техните клиенти са получили в резултат на мъченията, които, по думите им, са им причинили агенти на ЦРУ по време на тяхното задържане в тайни затвори в периода 2002-2006 г.


Адвокатите казват, че към това трябва да се прибави и въздействието от 15-те години задържане в Гуантанамо в условия на строга изолация. Петимата са обвинени в убийство и терористични актове. Те могат да получат доживотна присъда. В съдебната зала ще има представители на семействата на близо 3000-те жертви на атентатите от 11 септември 2001 г. и журналисти.


Подновяването на процеса има особен отзвук, тъй като става малко преди отбелязването на 20-ата годишнина от терористичните актове. Според обвинението дори и протоколите от разпитите на петимата обвиняеми да бъдат обявени за невалидни заради твърденията, че те са изтръгнати с мъчения, то осъждането на петимата не поражда никакво съмнение. По време на последващите разпити, проведени от ФБР в Гуантанамо през 2007г., петимата да дали солидни доказателства, че стоят зад нападенията.


Според защитата обаче ФБР също е било замесено в мъченията над петимата, извършени от ЦРУ. Но според обвинението тези твърдения не са достоверни. Защитата иска също така да бъдат показани поверителни документи, които правителството на САЩ отказва до този момент да предостави. Те се отнасят до програмата за мъчения в тайните затвори, документи за условията на задържане в Гуантанамо или


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Тихомир Томов 07.09.2021 23:19

    Седмица преди да паднат кулите, даже в безобидно еврейско списание " За дома " печатано в Русия има предупреждение на 11 -ти да не се паркира до кулите ...а доста преди това във филма " Матрицата " когато арестуват гл.герой и му проверяват личната карта,в близък план камерата показва, че тя изтича на 11.09.2001 г

  • 005 Anonimen 07.09.2021 22:51

    А сред жертвите на Аточа в Испания няма нито едно мюсли, въпреки ,че Испания е препълнена с пингвини от Мароко.

  • 004 колко интересно 07.09.2021 19:53

    Сред жертвите в кулите няма нито един евреин. По стечение на благоприятни обстоятелства, на този ден не отишли на работа.

  • 003 Anonimen 07.09.2021 18:54

    "Нито тези са виновни,нито исляма!"- като не е виновен исляма, обясни ми факта, защо където има ислям вечно има война, където има ислямисти вечно има атентати с жертви християни ? Преди войни имаше където има комунизъм, той си замина, остана исляма да поддържа напрежение чрез насилие и кръв ?

  • 002 Anonimen 07.09.2021 18:33

    Нито тези са виновни,нито исляма!Истината се знае,но никога няма да я признаят!Също,като историята на България!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното