Свързани новини

26.01.2022 09:23

Подмениха и ДУМА

Видян 2467 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор Велиана Христова, текстът е публикуван на 24 януари 2022 г., в. „Земя“


Кукувицата си избира гнездо на чужда птица, снася яйцата си в него и изхвърля пиленцата на другата птица, която започва да отглежда кукувичетата.

Това кратко описание на животин­с­кия свят по Уикипедия прек­расно илюс­т­рира ставащото с в. „Дума“. На заседанието на Кон­г­реса на БСП в събота Кор­нелия Нинова отново се опита да заб­луж­дава онези, които искат да бъдат заб­лудени. Пов­тори това, което измис­лиха пос­тавените от нея екзекутори на вес­т­ника: че аз и Велис­лава Дърева не сме били увол­нени — сакън!, ами просто сме не на трудов, а на автор­ски договор, който бил изтекъл. Но можело пак да си пишем в „Дума“.


 


Не мога да отмина с мъл­чание тази притча за наив­ници. Тя няма няма как да под­мени факта, че от всички жур­налисти с изтекъл автор­ски договор само ние двете сме изритани, че на 12 януари екзекуторите Вяра Емилова и Атанас Зафиров ми обявиха: „от утре не си на работа“ и на след­ващия ден бях заличена от редак­цион­ното каре като завеж­дащ аналитич­ния отдел „Общес­тво“ и изобщо. На Дърева пък съв­сем нищо не са й съоб­щили, просто я премах­наха от със­тава на редак­цията. Сега хора, които са далеч от вес­т­никар­с­т­вото, обещават нова струк­тура на вес­т­ника…

Но овладяването на „Дума“ е замис­лено много по-рано.

Още когато преди около два месеца същите две лица напад­наха редак­цията за това, че колегата Георги Геор­гиев написа в комен­тар едно изречение за раз­ликата между лидер и пред­седател на пар­тията.


 


Обещаха „да сложат ред в този вес­т­ник“ и вместо да наз­начат изб­рания от НС на БСП главен редак­тор, докараха като първи зам.-главен редак­тор работещата в БСТВ Нора Стоич­кова да коман­два редак­цията. Тя си остана и в телевизията. Георги Геор­гиев се принуди сам да напусне. Поради несъв­мес­тимост с новите порядки напусна и управителят ни Иван Пешев.


 


А на присъс­т­вен пленум на НС на БСП през декем­ври Нинова изрече тежки лъжи по адрес на „Дума“, за да внуши, че във вес­т­ника не се работи, но се грабят пари. Това — при поч­тен труд по 12 часа на ден и мизерно зап­лащане. 30 души от екипа написахме реал­ните факти точка по точка и след Нова година като пред­седател на син­дикал­ното дружес­тво на СБЖ във вес­т­ника аз изп­ратих това писмо до членовете на пленума, които бяха чули лъжите.


 


Е, след няколко дни бях обвинена за пис­мото и изх­вър­лена от „Дума“, в която работя от пър­вия й ден! Оказа се, че да се говорят неис­тини може, но да се опровер­гаят те не може. А да се обърне левият вес­т­ник към ръководен орган на пар­тията е прес­тъп­ление.

Не очак­ваха екзекуторите това, което се случи след изх­вър­лянето ми.


 


Колеги от други медии нап­равиха петиция в моя защита и под­к­репа, под­писаха се стотици хора, запоз­нати с пуб­ликациите ми. Академици, професори, доценти, археолози, учени от БАН


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 31.01.2022 13:12

    Как да се пише за БСП след моите 40 години в пар­тията, от които над 30 в левия всекид­нев­ник „Дума“! Заради такива като теб този вестник вече не се чете от нормални хора. Той е като Работническо дело от времето на застоя!!

  • 001 Anonimen 26.01.2022 14:27

    Наистина ли някои хора смятат,че са незаменими и вечни?Да,Дърева е добър журналист,но е във вестник Дума от 1989 година,не е ли време да даде път на други хора,нека да пише нека да работи,но защо да не се оттегли в пенсия като толкова много други хора и да твори като журналист без постоянен трудов договор?Какво е това самочувствие и его?Наистина младите поколения не получават добър пример.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог