Свързани новини

22.07.2021 21:07

Почина Владимир Живков: вижте последното му интервю пред нас

Видян 9937 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина Владимир Живков, 69, синът на дългогодишния лидер на БКП, премиер и държавен глава на България Тодор Живков. Той е предал Богу дух точно 40 г. след прочутата си сестра Людмила Живкова. След смъртта й той оглавява основаното от нея международно движение Знаме на мира, което организира три асамблеи след кончината на основателката и първата уникална световна детска сбирка. В последната година от властта на баща си е издигнат до член на Политбюро на ЦК на БКП, а веднага след падането на Тодор Живков от власт е уволнен от всички постове и се прехранва с основания от него малък магазин в гараж на апартамент на фамилията, както сам е разказвал пред нас. Ето едно от двете му за 32 г. след 10 ноември 1989 г. и последното интервю на Владимир Живков, което той ни даде:

 

Как живеете, господин Живков?

 


 


Животът ми е като на всеки нормален български гражданин. Имам много познати, имам и приятели. Разбира се, не са колкото бяха преди Десети ноември. Останаха най-верните. С повечето от тях сме заедно от детинство. В семейството цари разбирателство. Имам малък бизнес.


 


 


Говорите много за Десети ноември. Добра или лоша е тази дата за Вас? По ирония на съдбата, тя е рождена за сина ви – Тодор Живков Младши...


 


Да, така е. Десети ноември е рожденият ден на сина ми. А политическата дата не би трябвало да бъде Десети, а Девети ноември. Защото именно тогава баща ми подаде оставка на заседание на Политбюро. Казвам Ви го като свидетел и на двете събития. Аз до последния момент не знаех за това негово намерение. И научих на Девети. На Десети ноември драми не е имало, както се пишеше и се говореше през годините на прехода. Нещата бяха предрешени в Москва. Схемата на Горбачов беше една и съща във всички социалистически страни.


 


 


В последните години отношението към Вашето семейство много се промени. Защо според Вас хората погледнаха на него с други очи?


 


 


Съгласен съм, че нещата се развиват в положителен аспект. След Десети настройваха хората да ругаят, да оплюват. С течение на времето нещата се изясниха. Видя се, че баща ми като ръководител на партията и държавата, независимо от някои грешки, ще остане в историята като голям държавник. Има и паметник, направен от Секул Крумов.


 


 


Как приехте влизането на Жени Живкова в политиката? Вие бихте ли я последвали?


 


 


Смятам, че беше положително. Тя дълго обмисляше предложението към нея и е добре, че прие. Намирам го за правилно решение. Аз самият нямам нито нужда, нито желание да влизам в политиката. Никога не съм обичал да бъда в центъра на вниманието. Характерът ми е такъв.


 


 


Иван Славков беше казал, че в България има две династии – Кобургската и Правешката. Как преценявате като част от едното семейство ролята на династиите в новата ни история, защото тези две са водили страната цял век?


 


 


Не съм съгласен точно с това изказване на Иван Славков, че моето семейство е династия. Явно го е казал на майтап. А иначе наблюдавах с интерес как Царят успя за кратко време да привлече многобройни съмишленици и симпатизанти и да спечели изборите през 2001 г...


Борис Ангелов


 

 



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а