Случаят с физическото насилие над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков излишно се политизира, а страната ни не бива да реагира, обяви пред Nova бившият министър и настоящ депутат от Продължаваме промяната (ПП) Даниел Лорер.
01/02

Свързани новини

30.01.2023 09:24

Побоят в РСМ не ни засяга: Лорер, ПП

Видян 1652 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случаят с физическото насилие над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков излишно се политизира, а страната ни не бива да реагира, обяви пред Nova бившият министър и настоящ депутат от Продължаваме промяната (ПП) Даниел Лорер.


„Господинът, който беше атакуван в Република Северна Македония (РСМ), не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание“, аргументира позицията си той.
По думите му страната ни трябва да защитава преди всичко своите. „Единият от тези, които са го атакували, обаче е български гражданин. Защо не говорим за него? Какво правим за неговия контрол?", заяви още Лорер.



„Въпросът се политизира. Нашият призив е напрежението да намалее и да започне да работи дипломацията. Да дадем на РСМ време да установи дали това е престъпление на омразата, което е немислимо“, допълни ексминистърът.


Лорер на практика дословно цитира позицията на Скопие по случая. “България е политизирала случая от Охрид”, заяви само ден п-рано президентът на РСМ Стево Пендаровски. В интервю за Телма ТВ той каза, че северомакедонските власти ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.


Напомняме, че Пендиков е секретар на културния клуб Цар Борис Трети в Охрид. На 19 януари 2023 г. той е бил жестоко пребит в заведение в града, след което попадна в реанимация. Ден след това беше транспортиран с правителствения самолет Фалкон за лечение в България. Сега общото му състояние подобрява, съобщиха от ВМА. Той вече е изведен от реанимация и настанен в болнична стая в Отделението по орална хирургия към лечебното заведение, след като претърпя операция заради счупена челюст.


Миналата седмица България извика за консултации в София посланика си в РСМ Ангел Ангелов. Причината се оказа именно “сериозната ситуация по отношение правата на българите” в югозападната ни съседка и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци.


В резултат на консултациите Ангелов остана в София, което е фактически разрив на дипломатическите отношения със Скопие. “България ще спре общите проекти с РСМ, докато тя не изпълни обещанията си като премахване на езика на омразата и вписване на българите в конституцията”, обяви при изслушване по казуса в НС външният министър Николай Милков. “Посланикът ни ще бъде върнат в Скопие, когато има осъдени за нападенията над български клубове и пребития Пендиков”, подчерта той.


“Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза. Нали всички си спомняме случая с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите и стана национален герой (Ламбе Алабаковски)?”, каза Милков. “Цинично е да се обсъжда “проект за екопътека през Беласица” с РСМ, докато Пендиков лежи в болница”, заключи министърът.


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 ПЕРНИШКИЯ АНТЕЛЕКТУАЛЕН ВИНКЕЛ 30.01.2023 23:07

    Да наистина такива като тебе интернационалнини селташки "гумени папуци", побоя на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков , не ви засяга.Но нас, БЪЛГАРИТЕ НИ ЗАСЯГА!!! Вие сте от другото котило, онова на безродниците !!!И не дей да се изказваш от името на българите, какъвто ти не си, капиш?

  • 003 Млък ябанджийско куче! 30.01.2023 22:39

    От Марокански циганин, религията е без значение, акъл не щем. Тази територия все още се казва България, която, УВИ, граничи със себе си заради продажни ябанджии като теб.

  • 002 кой си ти бе 30.01.2023 11:42

    Защо на тази крадлива мърша и казват "пакистанеца", това обяснява всичко. Изключително нагъл, дързък и безскрупулен измамник като аверите си простото и ококореното.

  • 001 Психо диавационен експерт и сертифицирган Сексуален антрополог 30.01.2023 10:11

    Преважавания български гражданин е абсолютно прав в логически обоснованото си твърдение. Изключено е, побоя да е дело на омраза! Вече спокойно може да се каже, че нежния побой е дело на една мила и възвисена любов към българите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион