Свързани новини

29.05.2017 09:59

По-високи заплати за медиците в общинските ясли и училища

Видян 1897 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 юни основните месечни заплати на работещите в общинските самостоятелни детски ясли, здравните кабинети в детските градини, училища и млечните кухни ще бъдат увеличени с 14%, стана ясно след подписването на новия Колективен трудов договор между Столичната община и синдикалните организации на специалистите по детско и училищно здравеопазване към КНСБ и КТ Подкрепа.


От общината обясниха, че увеличението е станало възможно след анализ на бюджета на дирекция Здравеопазване и средствата, отпускани от държавния бюджет.


19’ уточнява, че досега лекарите в общинските учебни заведения получаваха основно месечно възнаграждение от 650 лв., а с новия КТД то скача с 65 лв. Заплатите на медицинските сестри, акушерки, инструктори по хранене и други здравни специалисти от 530 лв. стават минимум 605 лв. Педагозите в яслите ще получават увеличение от 50 лв. и така възнагражденията им ще нараснат на най-малко 580 лв.


Освен по-високи заплати лекарите, сестрите, инструкторите по хранене и педагозите в детските ясли ще имат право и на повече годишен платен отпуск. От 15 работни дни периодът за почивка на служителите е увеличен на 24 работни дни. Според новия колективен трудов договор при пенсиониране и прекратяване на трудовото правоотношение служителите ще имат право на обезщетение в размер на 2 брутни заплати. Ако служителят пък е работил през последните 10 години в системата на детските заведения и училищата, обезщетението е в размер на 6 брутни заплати.


В новите правила на труд е заложен и нов подход при уреждането на въпроса с работното облекло на служителите. Работодателите ще предоставят на подчинените си ваучери за 420 лв., а досега облеклото се купуваше с обществена поръчка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни