Италианският остров Сардиния е мястото, където е изследвана една от първите групи столетници - скоро подобни дълголетници са открити в Икария, Гърция; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; и Лома Линда, Калифорния.

Свързани новини

05.02.2023 07:02

По-дълг живот с ястия от "сините зони"

Видян 21256 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В няколко уникални общности по света хората живеят дълго и здравословно - до и над 100 години. Наричани "сини зони", жителите на тези райони споделят обща среда и начин на живот, които според учените допринасят за дълголетието им.

Италианският остров Сардиния е мястото, където е изследвана една от първите групи столетници - скоро подобни дълголетници са открити в Икария, Гърция; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; и Лома Линда, Калифорния.


Хората в сините зони ходят пеша, градинарстват и карат колело като част от ежедневието си. Те са близки с приятелите и семейството си, имат цел в живота, справят се добре със стреса и често членуват в социална или религиозна група. Те се хранят с растителна храна и спират да се хранят, преди да са се заситили.

Дан Бютнер, който пръв популяризира "сините зони" със статиите си в National Geographic, а по-късно и с книгите си, не обича да нарича модела на хранене в "синята зона" "диета" Вместо това той е част от здравословния начин на живот, казва Бютнер, който според него всеки може да подражава, независимо къде живее и се храни - дори в силно преработени и обсебени от храната култури като САЩ.


"Моделът на хранене в синята зона е 98% растителна храна - пълноценна и с високо съдържание на въглехидрати. Но само сложни въглехидрати, а не прости въглехидрати като солени закуски, бонбони и газирани напитки", казва Бютнер пред CNN. "Казвате въглехидрати и хората се ужасяват, но най-здравословните храни в нашата хранителна система са сложните въглехидрати. "


Сложните въглехидрати, като боб, грах, зеленчуци и пълнозърнести храни, осигуряват витамини, минерали и фибри, които могат да липсват в преработените и рафинираните храни. Освен това те се усвояват по-бавно, а фибрите помагат да се чувствате сити по-дълго време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания.


С помощта на изследователи Бютнер прекарва десетки часове в търсене на сини отблясъци в традиционните храни, пренесени в Съединените щати. Той я открива, но не в собствения си род.

"Оказва се, че моите европейски предци не са донесли диета за дълголетие", казва Бютнер. За сметка на това африканците, азиатците, латиноамериканците и индианците "се хранят по начин, който почти напълно съответства на начина на хранене в синята зона".


 Бютнер е превърнал откритията си в нова готварска книга - "Американската кухня на сините зони: 100 рецепти за живот до 100 години"

"Опитах се да бъда много прецизен, разглеждайки данните, за да намеря какво точно са яли хората в сините зони", казва Бютнер. "Петте стълба на всяка диета за дълголетие, включително и на синята зона, са пълнозърнестите храни, сезонните зеленчуци, грудките, ядките и бобът. Всъщност аз твърдя, че крайъгълният камък на диетата за дълголетие е бобът. "


Храненето в "синята зона" е подобно на средиземноморския стил, който ежегодно печели златни медали за най-добра цялостна диета за здравето. Но има и разлики между начина на хранене в синята зона и този в Средиземноморието, казва Бютнер.

"Хората в сините зони не консумират толкова риба, колкото препоръчва средиземноморската диета - само три пъти седмично и само 3 унции", казва той. "Месо се яде само пет пъти месечно. В синята зона няма краве мляко. "


 Вместо това се консумират сирена от козе и овче мляко като фета и пекорино.


Една от визуално най-забележителните рецепти в книгата е от лилави сладки картофи, които Бютнер смята за ключов елемент от дълголетието на хората в синята зона на Окинава.


"До 1975 г. хранителният прием на жителите на Окинава се е състоял от пурпурни сладки картофи", казва той. "Бих казал, че това е най-дълго живеещото население в историята на човечеството. "


Рецепти от синята зона се срещат и в кухнята на Gullah Geechee - метод на готвене, разработен от потомци на поробени африканци, които се заселват на морските острови в Джорджия, Флорида, Северна и Южна Каролина. Задушените ястия и супи могат да се сгъстяват със семена от бене - наследствен вариант на сусамовите семена, пренесени с кораби с роби.


 Снимка: David McLain


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 безумието насекоми за храна 08.02.2023 01:17

    проф. Д. Байкова:има хитин, който пречи на използваемостта от човешкия организъм, насекомите се хранят с растения, обработени с пестициди, които са вредни и са риск за хората. Населението на Европа няма ензимни системи като хората от континентите, които консумират насекоми от стотици години. Има научни изследвания, че те могат да алергизират, ще се увеличи рискът от автоимунни заболявания като хронични незаразни болести, псориазис, дерматит, язвен колит, хашимото и пр.

  • 001 Anonimen 05.02.2023 15:42

    най-големи измишльотини има при тн диетолози, пишат си каквото им хрумне и за жалост веднага намират последователи при хората, склонни към модернистични фантазии, в Африка продължителността на живот е много малка, изключителна бедност и мизерия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв