Свързани новини

15.10.2014 16:35

Писмо от Асоциация на колекторските агенции в България

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Позволяваме си да се обърнем към Вас в отговор на множеството публикации от изминалите дни, цитиращи писмо на омбудсмана на Република България г-н Константин Пенчев до служебния министър на вътрешните работи. В него се съдържат обвинения към колекторската индустрия, с които ние категорично не сме съгласни и намираме, че неправомерно уронват престижа на бранша.


Ние представляваме индустрия с дългогодишна традиция, която има своята доказана полза в световен мащаб.  Основната ни роля е на медиатор между кредитора и клиентите, който помага да се намери най-доброто решение за двете страни, така че те да са коректни и изпълняват задълженията си. Считаме, че генерализирането и заклеймяването на колекторските компании значи да се насърчи безотговорното поведение на гражданите, които не заплащат потребяваните блага и да се накърнят правата на всички останали коректни потребители, които заплащат и цената на недобросъвестните платци.


Това не е първият случай, в който чрез институцията на Омбудсмана в медиите се обръща внимание на казуси, касаещи нашата индустрия. Асоциацията на колекторските агенции в България нееднократно е търсила по официален път контакт с г-н Пенчев като такава възможност до момента не ни е предоставена и именно това налага да общуваме чрез медиите, което никога не е било наше намерение.


Основната цел на Асоциацията на колекторските агенции е да наложи коректни и етични практики в индустрията за събиране на вземания. Поддържаме много строги критерии за членство, което гарантира, че в АКАБГ членуват само утвърдени компании, които прилагат законови практики и са приели етичния ни кодекс. 10-те компании-членки по официални данни представляват близо 75% от индустрията за събиране на вземания  и именно членството в Асоциацията отличава компаниите с добри практики от компании, които си позволяват некоректен подход към длъжниците.


Колекторската индустрия работи по установени в цял свят правила, като най-важна стъпка е да се намери контакт с длъжника. Целта на този контакт е да се установи причината за неплащане, да се коментират варианти за погасяване на задължението, както и да се информира длъжника какви следващи стъпки би могъл да предприеме кредиторът, за да събере вземанието си. Всички стъпки са в рамките на закона, а за компаниите от АКАБГ начинът за контакт с длъжника е регламентиран и в етичен кодекс.


Колекторската индустрия навсякъде по света е възприемана като важно звено за доброто функциониране на финансовата сфера и опитите за демонизирането й биха донесли само вреда. Усилията на колекторските фирми са насочени към събиране на вземанията извънсъдебно, чрез преговори с длъжника, което спестява  разходи при съдебни действия и  не утежнява дълга с допълнителни разноски – всички разходи за извънсъдебното събиране са за сметка на кредитора.


По отношение на конкретния казус,  поради който г-н Пенчев е сезирал министъра на вътрешните работи, следва да направим уточнение, че това е изкупен дълг, а не дълг, възложен за събиране.  Фирмата, която е нов кредитор, има пълното право да предприеме всички законови действия, включително съдебни, за да събере вземането си. В случая цитираната компания “Кредитекспрес” в ролята си на кредитор е изпратила уведомително писмо за планирано посещение, след като е изчерпала останалите възможности за контакт с длъжника. Целта на подобно посещение е да се удостовери актуалния адрес на длъжника, за да се избегне завеждането на съдебен иск без длъжника да е уведомен, както и да се направи преценка на имущественото и финансовото му състояние, с цел да се вземе адекватно решение в интерес и на двете страни - дали да се стартират съдебни действия или да се даде отсрочка поради моментната невъзможност на длъжника да обслужва дълга си. Тази преценка се прави след разговор с длъжника, без достъп до неговото жилище и като се спазват правилата за етично поведение и съблюдават стриктно правата и на двете страни.


В този аспект считаме, че представените твърдения на г-н Пенчев силно се разминават от фактите в конкретната ситуация.  


В заключение искаме да заявим отново нашата готовност да се срещнем с г-н Пенчев и заедно обсъдим всички конкретни казуси, които го безпокоят, както и да очертаем обща рамка на диалог и взаимодействие помежду ни, които считаме, че могат да са само от полза за гражданите и доброто функциониране на икономиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион