02.11.2008 19:28

Пирамиди мамят безработни

Видян 7452 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посреднически агенции за подбор на персонал вземат незаконно суми от кандидатите за работа, за да ги включат в своите регистри, установи проверка на 19`. Въпреки че събирането на такси от кандидатите е забранено от Закона за насърчаване на заетостта, много от трудовите борси не се съобразяват с правилата и печелят от своите клиенти, в някои случаи до 150 лв. от човек. На принципа на пирамидите посредниците зарибяват хората, предлагайки им примамливи позиции и високи възнаграждения. Посредниците често размотават безработните дълго време, докато те самите не се откажат от търсенето на свободно място. Някои борси изобщо не дават гаранции кога и дали изобщо ще уредят работа на кандидата. Има и агенции, които са с отнет лиценз заради незаконно събираните такси, но продължават да упражняват дейността си, без да се притесняват от предвидените в законодателството солени глоби.
От Главна инспекция по труда поясниха за 19`, че договорка за такса може да има само между посредника и работодателя, но тя в никакъв случай не трябва да бъде за сметка на постъпващия на работа. При установено нарушение на закона, от инспекцията отнемали лиценза на фирмата, която ако продължава да практикува посредническа си дейност, е застрашена от солидни глоби. По Закона за административните нарушения първоначалната санкция варира между 500 и 5 000 лв., за повторно нарушение скача до 10 000 лв., а след това може да достигне до 20 000 лв. От ведомството издавали наказателно постановление, в резултат на което Агенция по заетостта може да отнеме регистрацията на фирмата нарушител, означаващо на практика нейното закриване.
Звучащите страшно мерки обаче явно не стряскат много посредническите агенции, които  имат наглостта в сайта jobs.bg дори да обявят: „Кандидатите заплащат на агенцията при регистрация за работа“ Така например от „Агенция Светове“ поискаха 35 лв. за кандидатстване за работа в Англия като рибопреработвател в цех.
Особено фрапиращ е случаят с агенцията „Прогрес консулт“, чийто лиценз е отнет през януари тази година, именно за незаконно събиране на такси от кандидатите. Фирмата обаче продължава да предлага посреднически услуги, но под друго име – „Про Хюман Груп“. Хора, кандидатствали за работа в борсата, чийто офис се намира на гърба на Министерския съвет, споделят в интернет форумите не особено благоприятните си впечатления от контактите си с нея. Често оттам се обаждали късно вечерта – например в 21.30 часа. Някои кандидати, живеещи извън столицата, се оплакват, че са ги разкарвали по няколко пъти, без да им предложат нещо конкретно като работа, чакали са дълго време, докато ги приемат, а отношението към тях било несериозно. Интернет потребител дори предупреждава: „Внимавайте – същата фирма... с ново име... и старите номерца.“


Кандидатите за работа – често с пръст в уста


Агенциите често практикуват т.нар. „зарибяване“ - кандидатът да е привлечен от апетитно предложение. После идват обясненията, че мястото вече е заето. Следват нови „възможности“, за които безработният трябва да си извади някой друг документ, да заплати някоя и друга такса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.