Свързани новини

09.03.2020 09:40

Петролът с дъно от 2017 г., горивата бяха до 2 лв. при същите котировки и данъци

Видян 2254 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролът посреща днешния ден с най-ниските си цени от 2017 г. насам. В края на търговията в петък, когато затвориха борсите, само за 24 часа той изгуби 9,44% от стойността си за сорта Брент, падайки до 45,27 долара за барел. Използваният у нас сорт Уралс се търгуваше по 48,15 долара. Спадът от Нова година е с 1/3 от стойността – истински срив!


При същите котировки на черното злато преди 3 години, при същите данъци, акцизи и такси, горивата на нашия пазар струваха около и под 2 лв. Вместо такива цени обаче, на бензиностанции се видя падане от 2 ст. и цени около 2,30 лв. в София. Цените на горивата сега са на котировките, до които достигнаха при пика на петролните ставки миналата година на 19 април при 70 долара.


Нещата на този пазар ще се усложняват, поради липсата на сделка в неделя между основните производители Саудитска Арабия и Русия. Кремъл няма как да се откаже от позициите си, поради факта, че бюджетът е смятан на минимум 42 долара за барел, а Риад като представител на ОПЕК също няма крачка назад, защото решава не само за себе си, но и за целия клуб на държави, разчитащи главно на черното злато като основен износ и приход. Саудитска Арабия направо обяви „ценова война“ на Русия пред Файненшъл Таймс. Така тя се надява да приунди Москва да се присъедини към политиката на ограничаване на добива с цел леко вдигане на цените. Путин обаче пое огромен социален пакет за населението от ЧНГ и не може да си позволи да ограничава износа на основния си продукт за експорт.


Неприятните новини за световната икономика продължават с общ спад от 1,3 млрд. евро на цените на акциите на европейските борси за 2 седмици, на които се продават и се купуват ценните книжа на големите компании в ЕС. В САЩ положението на фондовия пазар също е отчайващо, което подхранва слуфовете, че медийната история покрай коронавируса е насочена с цел да удари президента Тръмп предизборно. Известно е, че неговата подкрепа е свързана главно с икономическите постижения на управлението му. Лоши данни свалят авторитета и рейтинга му преди вота през ноември, особено ако прераснат в рецесия и нова криза.


Както 19 минути многократно прогнозира и явно с основание, нагоре върви само златото, което е добра новина за яко инвестиралите в него през последните 2 години правителства на Русия и Китай, които го предпочетоха като резерв вместо американските облигации за много милиарди, които държаха. То приключи в петък на 1692 долара с прогнози за достигане още днес – утре на ниво 1720 долара за унция, при положение, че стартира март на 1570 долара за унция. 10% скок за 10 дни или по-точно – за една работна седмица, е повече от удар!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.03.2020 07:45

    Петролът поевтинял безумно,но в БГ е БЕЗУМНО скъп-далавера ,супер печалби за мародерите.....

  • 001 Anonimen 09.03.2020 11:23

    "Другари-господа" Гешев,Борисов........Нинова,......Домусчиев,Ганчев........,ЧЕТЕТЕ ли,ВИЖДАТЕ ли,ЧУВАТЕ ли?! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне