Свързани новини

31.01.2020 11:25

Петкова: Стоим твърдо зад въглищните централи и зад миньорите

Видян 1529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Българското правителство стои твърдо зад въглищните централи и зад българските миньори и нашите колеги. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на разискванията по бъдещето на въглищните топлоелектроцентрали в Народното събрание, предаде .“Позволете ми преди всичко да ви благодаря на всички вас за днешния дебат“, каза тя. По думите й той е по една изключително важна тема, свързана с енергийната сигурност на страната и с нашата национална сигурност.


„Както и друг път е ставало дума, когато нещата са свързани с толкова важни теми, каквато е енергетиката, енергийната сигурност, всички ние сме намирали сили и възможност да обединим своите усилия, за да постигнем най-доброто решение за България. Що се отнася до въглищните централи – правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция. България като държава членка на ЕС следва правилата, принципите, приоритетите на ЕС в областта на енергетиката. Когато става дума за енергийна сигурност, то тя е приоритет. Нашата позиция винаги е била, че този преход откъм нисковъглеродна икономика на първо място трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификата на всяка една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите-членки. Това е нашата категорична позиция и тя е заявявана многократно“, каза още министърът.


По думите й това е заложено и в интегрирания план „Климат – енергетика“ на страната ни. „В нашия интегриран план ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи, българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално. 2030 г., докогато е срокът за този интегриран план „Климат – енергетика“, ясно сме заявили, че ще продължим да разчитаме на тях като основна базова мощност в българската електроенергийна система“, коментира още министър Петкова.


Теменужка Петкова обърна внимание, че това е обосновано пред ЕК с аргументи. „Първият най-важен аргумент е свързан с енергийната ни сигурност. Вторият аргумент е свързан с това, че ние разполагаме с местен ресурс, който ни дава съответната независимост по отношение на използването на тази суровина. Третата много важна тема е свързана с енергийната сигурност на България и региона“, уточни още министърът на енергетиката.


Министърът не енергетиката изтъкна, че тези централи дават 40 % от енергията на нашата страна, а през зимата тез иколичества достигат 60 %. "Ще ви припомня зимата на 2017 г., когато имаше един месец, в който температурите рязко паднаха. Те се задържаха повече от 20 дни и това доведе до колапс в системата в държавите около нас. Тогава всички държави затвориха своите граници и спряха износа на ел. енергия. Тогава положението в нашата страна беше спасено именно от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй". Ние не можем да кажем с лека ръка, че тези системи ще бъдат елиминирани от нашата електроенергийна система. Българското правителство стои твърдо зад този тип мощности, зад българските миньори и нашите колеги. Те трябва да бъдат спокойни за своите работни места, за бъдещето на комплекса. Само в ТЕЦ "Марица изток" 2 са инвестирани 1, 2 млрд. лв. в сероочистващи устройства. Това е сериозна инвестиция. Ние разбира се, ще продължим да инвестираме в тези сероочистващи устройства", каза още министърът. Спроед нея е важно това какъв въздух дишаме, но позицията на България изцяло съвпада с предложеното решение.


"Благодаря за подкрепата на въглищните централи, които са основен стожер на електроенергийната система на страната. Благодаря ви още веднъж", каза още министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели