Действано е светкавично, като документът не е бил съгласуван с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си преобръща позицията

Свързани новини

05.01.2023 13:30

Петков подписал с Gemcorp в нарушение на Конституцията и международни норми

Видян 2134 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандали в парламента при обсъждане на доклада на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с "Джемкорп" и IP3 corporation от правителството на Кирил Петков.


До обяд целия пленарен ден беше посветен на заключенията в доклада - цели 175 страници. Беше представен в продължение на час и половина от председателя на временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.


Скандалът се разрази, след като бяха представени заключенията на комисията, че меморандумът е сключен противоконституционно:


Проверката на меморандума осветлява множество нарушения, които никое правителство досега не е допускало:

- При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп международни документи и устройствени правилници.

- Действано е светкавично, като документът не е бил съгласуван с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си преобръща позицията.

- Така са създадени предпоставки двете компании да получат достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по доста груб начин.

- Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверана предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия.

Изводът в доклада на комисията е категоричен - интересите на държавата не са били защитени, а въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверена предварително.

Компаниите са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин. Двете компании не са регистрирани като юридически лица с информация за действителния собственик, съгласно българското законодателство. IP3 Corporation е корпорация, създадена съгласно законите на щата Делауеър в Съединените щати. Gemcorp Holdings Limited е дружество, учредено съгласно законите на щата Ню Джърси.



Меморандумът с "Джемкорп Холдингс Лимитид" и "IP3 Corporation" е изготвен без да е спазен принципът за публичност и прозрачност, в нарушение на нормативно установения ред, в това число Конституцията на Република България, договора за Евроатом и устройствения правилник на МС. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в максимална степен финансовите и имуществени интереси на българската страна", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.


"След като г-жа Трифонова не можа да намери нито един лев инвестиции за България, докато беше шеф на Агенцията по инвестиции, сега г-жа Трифонова като шеф на временната комисия не можа да установи дори един лев щета, вреда за държавата ни вследствие на подписване на меморандума с "Гемкорп" и "IP3". Колеги, днес ставаме свидетели на поредния панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарната зала. Една и съща тема се притопля за пореден път", заяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".


"Г-н Петков, вие правите едно доста, бих казала, шарлатанско действие. Вие, господин Петков, вместо да подпишете с компанията, която е базирана в Лондон и на която ние можем да установим собствеността, в последния момент подписвате с офшорката. Вие, вашето правителство. Вие къде бяхте или не знаете? Вие тук дори не знаехте с кого сте подписал и дойдохте и излъгахте от трибуната всички народни представители, че сте възложили проверки, че няма руски капитали", заяви Десислава Трифонова.


"Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, за да можете да оставите този доклад на мястото, където заслужава да бъде оставен, точно там, където ще го остави историята, там, където го оставиха и нашите зрители, там, където го остави и залата - в кошчето за боклука", заяви Искрен Митев от "Продължаваме промяната".


"Навярно ще обогатим нашия правилник по-нататък с флашмоб, като част от процедурата по изказвания, реплики и дуплики", заяви Росен Христов, заместник-председател на НС.


"1,5 часа загубихте време да обяснявате ПП на ГЕРБ кой по-лошо е управлявал. Вчера ви предложих за 29-и път да подкрепите Кодекса на труда за минимална работна заплата. Тази точка продължава да бъде в дневния ред в седмичната програма. Вие продължавате да губите времето на българския парламент със скандали", заяви Георги Свиленски, БСП.


"Този ден ние направихме един цирк, един панаир и дадохме на хората зрелища, щях да кажа хляб и зрелища, само че Вие, тези, които не излизате от жълтите павета, не знаете, че хляб вече няма", каза Искра Михайлова от "Възраждане".


Чувствителна информация

Първата поява на свързани с инвеститорите лица е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.01.2023 18:52

    Така като чета и слушам излиза, че всички са се сезирали от пресата ? Това е приказка за дечица ! Всички служби са подчинени на Радев ! Ако някой знае, какво, как и защо се е случвало това е ТОЙ !!! Радев как беше бе, президенте ?!!

  • 001 държава на мафията 06.01.2023 12:19

    Защо правосъдните органи на България не наказаха Кирил Петков още при нарушаване на Конституцията с декларацията по чл 313 от НК с невярно съдържание, за което носи наказателна отговорност? И Радев наруши Конституцията след ненаказания К.Петков, и той не е наказан, а е Президент и трябва неотлъчно да я спазва! Каква държава сме като нямаме правосъдна с-ма и нещо повече, тя закриля и пази престъпниците и мафиотите у нас? Кой наказва сляпата Бг Темида? До като суверена не се вземе в свое ръце, справедливост от безродници и престъпници няма как да очакваме

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп