Гласуване за Денков

Свързани новини

06.06.2023 15:37

Пеевски и Карадайъ гласуваха “за” Денков-Габриел

Видян 2727 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

49-ото НС излъчи МС след близо 11 месеца управление на служебни правителства и 5 предсрочни избора за 2 г. Със 132 гласа Николай Денков беше избран за премиер. Гласуваха 201 депутати. Против бяха 69, няма въздържали се.


Депутатите одобриха и структурата на кабинета с втория мандат със 131 гласа. Те бяха избрани от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, а 69 от БСП, Възраждане и ИТН бяха против, никой не се въздържа. Премиерът и министрите положиха клетва веднага след гласуването, което премина на фона на протест пред НС.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Делян Пеевски бяха единствените от тяхната ПГ, които изобщо гласуваха и бяха “за”. Шефът на Сараите подчерта, че от движението вече са заявили, че "няма да пречат на коалицията между ГЕРБ и ПП" да излъчи правителство. Според Карадайъ гражданите не искат да има шести поредни ненужни избори.


Той обяви, че този парламент има важната задача да направи промени в конституцията, които няма как да се случат без ДПС.


На свой ред Пеевски каза, че ДПС не подкрепя кабинета, а конституционната реформа. "Ще сме членове на конституционната комисия", каза още той. И същия ден влезе в нея, редом с Хр. Иванов.


Не всички от партията на Бойко Борисов подкрепиха кабинета Денков-Габриел и това не се оказа техническа грешка. "Гласувах "против" защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт", написа във Фейсбук бившият министър на икономиката Делян Добрев. Постът му е придружен със снимка на пулта, върху който ясно е изписано името на депутата и неговия отрицателен вот. Така той спази обещанието си да не подкрепи коалицията между ГЕРБ и Доброто. За разлика от него, депутатът-отцепник Явор Божанков, който избяга от БСП в ПП все пак гласува „за”, въпреки обещанията да си “отреже ръката”, ако го стори. Другият номад в НС Радостин Василев-Гела спази заявката си и беше ”против”.


“Ако приоритетите на правителството тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката”, заяви самият Денков преди гласуването, защото той смята, че приоритетите вървят, а не стоят, не е ясно, но е отвратителен български език.


Напомняме, че според договорката между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС през първите 9 месеца той ще бъде премиер, а след това трябва да го смени Мария Габриел, но след оставка на МС и нова рулетка на мандатите.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог