„През 2021 г. към нас се задава една надежда, която вече не е имагинерна – тя е факт. Възползвайте се от нея“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в ексклузивно интервю в „Тази сутрин“ по bTV.


Мутафчийски беше един от първите ваксинирани българи с препарата на „Пфайзер“ срещу коронавируса.


„Според мен бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират болни, в реанимация или в клиниките на болницата. Това е непоносимо за мен. Длъжен съм да го направя и заради хората, които вярват в мен. А в личен план съм абсолютно убеден“, каза Мутафчийски по повод ваксинирането.


„Един мой приятел, много умен човек – биолог. Той беше казал, че ще използва тактиката на пингвините и ще се ваксинира по-късно. Какво правят пингвините – първите скачат във водата, а другите гледат къде е косатката. Е, първите вече скочихме, косатката я няма. Време е и вие да скочите“, каза още Мутафчийски за ваксинирането.


Той заяви, че се чувства добре, няма никакви странични реакции към ваксината. Единствено усеща мястото на убождане.


По думите на Мутафчийски лекарите са единствените хора, на които все още се доверяват хората в кризата. „Когато човек има болка и болест, отива при лекар и се надява, че там е спасението, той не отива при никой друг“, каза той.


По повод ваксината на „Пфайзер“ и дали тя е истински безопасна и ефективна, ген. Мутафчийски каза, че това е иновативен продукт. „Той е много лесен, много евтин за изпълнение и много ефективен. Той не вкарва нищо в ядрото на клетката и, може би, е толкова добър и ефективен колкото го описват“, допълни той.