От министерството съобщиха, че газоразпределителната мрежа на Литва работи без доставки от Русия от петък, когато бе крайният срок на Путин за плащане в рубли

Свързани новини

03.04.2022 08:47

Първа страна от ЕС спира да купува руски природен газ

Видян 4134 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота литовското правителство съобщи, че е спряло всички покупки на руски природен газ, с което обезсмисли искането на президента Владимир Путин всички "неприятелски държави" да плащат за горивото в рубли на фона на тежките санкции, наложени на Москва заради конфликта в Украйна.




"При тези обстоятелства искането на Русия да плаща за газа в рубли е безсмислено, тъй като Литва вече не поръчва руски газ и не планира да плаща за него", се казва в изявление на литовското министерство на енергетиката.


 


Литва е първата от страните в ЕС, които традиционно се снабдяват с газ от руския държавен гигант "Газпром", която напълно се отказва от вноса от Москва, твърди министърът на енергетиката Дайниус Крейвис. "Това е резултат от многогодишна, последователна енергийна политика и навременни инфраструктурни решения", каза той.


 


От министерството съобщиха, че газоразпределителната мрежа на Литва работи без доставки от Русия от петък, когато бе крайният срок на Путин за плащане в рубли. Според изявлението този ход е в отговор на "енергийния шантаж от страна на Русия" и конфликта в Украйна.




Искането на Путин изискваше от купувачите да открият рублеви сметки в руски банки, чрез които да плащат за газа. "Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме, че клиентът не е изпълнил задълженията си", каза той в четвъртък. В отговор на това Германия и Австрия задействаха планове за извънредни ситуации за евентуално разпределение на газа.




Всички доставки на газ за Литва сега се осъществяват през терминала за внос на втечнен природен газ в Клайпеда на брега на Балтийско море. Министерството на енергетиката съобщи, че терминалът има резервации за три големи товара, които ще пристигат всеки месец, а при необходимост газ може да се доставя и чрез връзки с Латвия и Полша.


 


Русия доставя около 40% от газа, използван от страните от ЕС, и около една трета от петрола. Президентът на Литва Гитанас Науседа призова членовете на ЕС да прекратят вноса на газ и петрол от Русия. "Европа трябва да спре да купува руски газ и петрол, защото режимът в Кремъл използва тези пари, за да финансира разрушаването на украински градове и нападенията срещу мирни граждани", каза Науседа пред репортери в четвъртък.




Междувременно унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви в петък, че за някои страни, включително и за неговата, ще бъде невъзможно да заменят доставките на газ от Русия. Наред с това председателят на Федерацията на германските индустриалци Зигфрид Русвурм заяви в четвъртък, че германската индустрия ще "рухне", ако бъде лишена от руски газ.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.04.2022 23:52

    Писалите статията "случайно" са пропуснали да напишат, че Литва вече си е изтеглила 100% от договорените с Русия количества за годината.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей