Свързани новини

14.09.2010 16:30

Парното поевтинява, но не съвсем

Видян 1883 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има възможност парното да поевтинее от другия месец, но за някои топлофикации, сред които и софийската, цената по-скоро ще остане без промяна. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, след като в края на миналата седмица газовият доставчик Булгаргаз поиска синьото гориво, от чиято цена основно зависи и цената парното, да поевтинее минимално с малко над 1 процент. Шефът на регулатора увери, че не се очаква поскъпване на топлоенергията преди началото на отоплителния сезон.


Природният газ със сигурност ще поевтинее от другия месец, но все още не е ясно дали понижението няма да е по-голямо от предложеното от Булгаргаз с 1,36 на сто, коментира


 Семерджиев. „Ние намираме потенциал дори за по-голямо намаление, но при всички положения е крайно време да мислим за компенсиране на недовзетия проход на Булгаргаз, с който успокоихме цените тази година. Оценката на Булгаргаз е силно преувеличена, нашата оценка е много по-ниска", каза Семерджиев.


Газовото дружество настоява да му бъдат възстановени 78 млн. лв., докато сметките на ДКЕВР показват, че компанията има да получава не повече от 16-18 млн. лв. Ако синьото гориво поевтинее с 10 на сто от 1 октомври, то парното може да понижи цената си средно с 4-5 процента, обясни шефът на регулатора, но подчерта, че това е примерен вариант. От думите на Семерджиев стана ясно, че абонатите на парно по-скоро трябва да бъдат спокойни, че цената на топлоенергията няма да се вдига. „Или ще се запази, или ще пада", лаконичен бе той.


За топлофикациите, които не са инвестирали в комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия като Топлофикация-София например, най-вероятно няма да има поевтиняване на услугата. Въпреки това Семерджиев подчерта, че парното си остава една от най-добрите алтернативи за отопление. Потребителите, които в момента са клиенти на топлофикационните дружества, трудно биха намерили според мен по-добра алтернатива в кратък срок и без никакви инвестиции от отопление чрез топлофикационните дружества, коментира той.


До края на месеца комисията трябва да реши колко ще струват топлоенергията и природният газ от 1 октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец