27.01.2023 09:49

Парламентът започна работа с почит към жертвите на Холкоста

Видян 1286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петъчният работен ден на депутатите започна с почит към жертвите на Холокоста, каквато цял ден оказва на 27 януари от 2005 г. 198 депутати гарантираха днешния кворум


 Първи с декларация излезе Георги Геогриев от ГЕРБ, който напомни, че през 45 г. е освободен Аушвиц.


"България положи неимоверни усилия в дните на най-голям мрак тази рана да не се отвори. Спасявайки 50 хил. човешки живота в тази зала имаме възможност да седят наследници на спасители и спасените, а не на гонителите и жертвите. Този подвиг трябва да ни напомня, че еднинението е всичко, от което имаме нужда. Единението на този народ е спасило Европа и целия свят в дни на най-тежка лудост", изтъкна той. И посочи, че антисемитизмът, ислямофобията, хомофобията са болест на обществата и не трябва да й позволяваме да разпространява заразата си. Георгиев смята, че промените в НК за тежко криминализиране на езика на омраза показват желанието ни да се борим с това тежко явление. "Преди няколко дни видяхме до какво може да доведе омразата. Имаме ангажимент, за да сме на висотата на нашите предци да се борим за всяка педя от човешките права", настоя депутатът.


 Станислав Атанасов от ДПС също посочи Холокоста като престъпление без аналог. "Запазването на паметта на престъпленията срещу човечеството е единствения път към недопускане на нови такива. Да забравим жертвите е равносилно да ги забравим втори път", посочи той. Според него липсата на памет е довела доведе до още човеконенавистни философии, превърнали се в политически режими. За наше съжаление такива неща се случват и днес. Много държави и народи, които игнорират историческата памет и повтарят грешките на миналото.


"И нашата държава не е такова изключение - след 45-та г., т.  нар. "Възродителен процес не уби физически граждани, но се опита да убие душите. Не казвам това, за да соча с пръст, но наша е отговорността да помним всичко това", посочи Атанасов.


Винаги заемайте страна. Неутралитетът е в полза на насилника. Ние помним и никога повече, завърши той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева