Свързани новини

05.10.2020 22:00

Парите на ЕС са черен хайвер за лакоми олигарси: В Европарламента

Видян 4230 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прибързано е отпадане на мониторинга, наложен на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова в началото на дебтите за върховенството на закона в Европейския парламент в Брюксел, съобщава Дневник. Евродепутатът Даниел Фройнд пък заяви, че е нужно парите от ЕС да бъдат харчени внимателно за България, тъй като са "черният хайвер на лакоми олигарси".

Дебатът, чието начало закъсня, е съпътстван и от технически проблеми - в началото звукът често изчезваше, не се чу изобщо обръщението на еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, а от думите евродепутата Хуан Фернандо Лопес Агилар, докладчик на обсъжданата днес резолюция на комисията LIBE, се чу единствено "полицейска бруталност и насилие над малцинства", без да е напълно ясно за България ли става дума.

 Основните моменти от дебатите:



21:56

С обобщения, свързани с опите за диалог, свободата на словото и техническите проблеми със звука дебатът приключи без едно изказване, което евродепутатът Радан Кънев заяви, че не е могъл да направи, тъй като не е получил думата, затова го е изпратил на всички колеги в Европарламента и го е внесъл в деловодството. Ето какво пише Кънев във Фейсбук:

"Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.

Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес - относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).

Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие."

21:50

"Хора, които демонстрират за европейските ценности, заслужават нашата солидарност в Европа," каза министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот. Той коментира мнението, че дебатът ще засегне лично страната му, изразено в залата от Новаков. Добави, че дебатите могат да бъдат проблематични, но са важни. "Казвам това като човек, в чиято страна бе нападнат човек с юдейска вяра." Такива обсъждания не бива да се схващат като проблем за държавата, каза Рот.

Министърът, чиято страна председателства Съвета на ЕС, увери, че около дебатите през ноември "Съветът няма да мълчи".

По-рано еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс припомни, че пет държави членки, сред които България, по азбучен ред, отново ще са теми на обсъждане. "Много думи, много документи, но няма дела. Уверявам ви, че ще използваме всички налични инструменти в България."

21:42

Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото този механизъм не означава да се отмятат кутийки. Искаме да видим осезаеми резултати и устойчив положителен ефект в съдебната система и борбата с престъпността и организираната престъпност в България, каза накрая на дебата Вера Юрова.

Ще запазим механизма, защото българският народ проявява значителен интерес да продължи механизмът - защото българите нямат доверие и отправиха към нас посланието: продължете да следите какво се върши в България. Важно е да следваме поетия път. Ситуацията обаче изисква и ползотворно сътрудничество с българските власти, продължи зам.-председателят на комисията. "Скоро ще започне да функционира европейската прокуратура, а България бе сред страните, активно участвали във формирането ѝ. Европейската прокуратура ще е активен принос на ЕС към борбата с европейски средства."


21:38

"Кой спира хората да протестират в България? Всеки ден в последните три месеца имаме доказателство за обратното," каза Андрей Новаков от ЕНП. Той нарече прекалени твърденията, отправени в залата, че в България се обгазяват деца, и поиска да няма партизация в дебатите в парламента. "Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами. Да живее България," каза още Новаков.

21:36

От изказването на Елена Йончева се чу единствено, че "болката на България днес е болката на целия Европейски съюз."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.10.2020 09:24

    Десетгодишни кражби и корупция в най-бедната и ставаща все по-бедна ЕС държава се подкрепят и стимулират финансово с десетки милиарди от ЕК и ЕП, "защо ли ги ручахме жабетата"!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще