Незабавно трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки катастрофи, категорични бяха от Института по пътна безопасност.

Свързани новини

04.01.2023 15:28

Пак колите плащат разбиването на пътища от ТИР-ове, а 1/2 от магистралите ни не са магистрали според спец. изследване

Видян 2540 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Тези 846 км. магистрали не са магистрали и всеки, който ги именува и слага пътния знак, че това е магистрала, носи отговорността за жертвите. Но не може да бъде магистрала, на която повече от 350 км по износващия слой на асфалта сме констатирали деформации", каза Богдан Милчев от Институт по пътна безопасност след представяне на доклад за състоянието на аутобаните у нас. Според пътните експерти по отношение на безопасността по пътищата в страната институциите проявят системна безотговорност.

Инспекцията обхваща периода до 15 декември миналата година.

Установени са множество нарушения на пътната безопасност - липсващи мантинели, липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, както и неработеща отводнителна система, която е предпоставка за аквапланинг.

Незабавно трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки катастрофи, категорични бяха от Института по пътна безопасност.

Вместо да предприеме мерки, служебното правителство - точно напротив, реши да не вдига тол-таксите за разбиващите пътищата ни ТИР-ове с 50%, както уж бе решено да стане от 1 януари. Евентуално това ще стане от 1 юли. Така България ще изгуби стотици милиони евро от международния трафик на ТИР-ове, които буквално ще налеем на по-богатите Турция и Гърция, а няма да вземе и стотици милиони лева от българските превозвачи - всичките от обръчите фирми на ДПС и ГЕРБ. Те плащат доста пъти по-големи такси във всички останали държави, вклъчително съседните ни. Но у нас не щат. В братска Сърбия например са 5 ПЪТИ (500%) по-високи, но никой наш превозвач не е протестирал, та и дума не е обелил по въпроса, нито пък някой го е питал или би го слушал. Просто си плаща и толкова. Затова и там магистралите са по-добри, даже строените от същите български фирми, които правят нашите.

При нас се получава парадоксът , според който собствениците на автомобили плащат ТИР-овете да могат да рушат пътищата ни. През миналата година съотношението е 268 млн.лв., дошли от винетките на колите и 243 млн.лв. - от тол-такси на автобуси и камиони. Тази година с 10-процентното намаление на цените на първите и очакваното 50% вдигане на вторите съотношението най-накрая трябваше да бъде справедливо: 80% да платят ТИР-овете и автобусите, а само 20% - гражданите и фирмите с автомобили. Тази вярна крачка, наложена като решение от вицепремиера и регионален министър в редовното правителство Гроздан Караджов, ИТН, обаче беше спряна в последния момент и то при информационно затъмнение до последния момент от служебния министър. Не е ясно дали и от 1 юли справедливостта ще може да възтържествува.

Без да се събира достатъчно количество пътни такси, няма как да се ремонтират наличните пътища. Оттам се застрашават съвсем реално човешки животи и всяка година хиляди хора са убивани и осакатявани заради безотговорността и връзките на властта със съмнителния и в голяма степен сив превозвачески бизнес.

Преди седмица служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков каза по Нова, че увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация. Той все пак се съгласи, че не бива гражданите с леките си автомобили да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Сами намерете логиката, ако успеете, но в момента стигането от Бургас до София по магистрала струва стотинки на един ТИР или автобус. Колко точно би се отразило "инфлационно", ако от 7 лв., тол-таксата щеше стане 10,50 стотинки, разделено на 50 - 60 пътници, които се превозват. Това щеше вдигне цената с 21 стотинки или 17,5 стотинки на пътник. Страшна инфлация при 30 лв. цена на билета!

За ТИР, натоварен с хиляди кисели млека например цената е 80 лв., би се вдигнала на 120 лв.

Между градовете - извън магистрали - цените са



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Любо Дилянофф Грозданов 05.01.2023 00:58

    Това е състоянието на инфраструктурен БРАК от ОПГ ГРОП, за 12 години, който дръзко наричат "магистрали", но построени аджамийската и на десеторни цени! Отгоре на всичко това, същите ОПГ ГРОП пазят по тайна договорка турските тирове, които са 90% от всичките преминаващи през Регион Папуристан тежкотоварни возила, да плащат символично смешни дребни пътни такси.

  • 001 Anonimen 04.01.2023 15:41

    Съгласен съм на 100%, но искам и да допълня че трябва да се търси отговорност за всички действия или бездействия!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви