Свързани новини

19.09.2019 09:52

Падна забраната обвиняеми и подсъдими да бъдат митничари

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Единодушно Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна забраната в Закона за митниците, според която обвиняеми или подсъдими за умишлено престъпление от общ характер не могат да бъдат митничари, съобщава Капитал.

Тази забрана бе въведена в закона през ноември м.г. без мотиви, без обсъждане, с преходна разпоредба при второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според КС обаче тя е непропорционална на преследваната цел да се осигури квалифицирано, отговорно и лоялно упражняване на държавната власт. Престижът на държавната служба е важна ценност, но той може да се защитава успешно и без да се налагат такива непропорционални ограничения върху други основни конституционни права, казва КС.

Любопитното е, че това е второто конституционно решение в рамките на няколко месеца, с което КС обявява за противоконституционни разпоредби в Закона за митниците, вмъкнати при миналогодишните промени на финансовите закони при гласуването на бюджета.

През април т.г. КС отмени като противоречащи на конституцията и промените в Закона за митниците, с които се дава право на директора на Агенция "Митници" да уволнява по своя преценка и без предизвестие директорите на териториални дирекции, главните директори на главни дирекции и директорите на дирекции от специализираната администрация на Централното митническо управление. Това искане беше на президента Румен Радев, който преди това наложи вето на този текст, но парламентът го преодоля.

Днешното решение на КС е по дело, образувано по искане на Висшия адвокатски съвет. Според адвокатурата лишаването от право на труд на обвиняеми и подсъдими преди още да се е произнесъл съдът за тяхната вина противоречи на редица конституционни принципи - правовата държава, презумпцията за невиновност, закрилата на труда и др.

"В правовата държава мерило за моралната непригодност да се изпълнява държавната служба по предписания от конституцията начин – съобразно волята и интересите на нацията, е влязлата в сила присъда за извършено престъпление", пише в мотивите на КС. Такава забрана съществува в Закона за митниците от неговото приемане през 1998 г. "Заемането на държавна служба в митническата администрация от лица, осъдени за извършени престъпления от общ характер, е морално неприемливо", съгласява се КС.

Но въведената през ноември м.г. нова забрана - за обвиняеми и подсъдими да бъдат митничари, на практика поставя знак на равенство между влязла в сила присъда и процесуалното качество на обвиняем или подсъдим за умишлено престъпление от общ характер.

Новият текст казва, че: "Митническите служители, които са митнически органи по смисъла на закона, могат да бъдат само лица, които не са привлечени като обвиняеми или не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер."

От една страна, така законодателят ограничава правото на труд на обвиняемите и подсъдимите със същия интензитет, с който това е сторено за лицата с влязла в сила присъда.

От друга страна, законът не дава адекватна и ефективна закрила при уволнение на това основание. Оспорването му по съдебен ред би било с предизвестен край, доколкото съдът ще преценява само факта на повдигнатото обвинение за умишлено престъпление от общ характер. Дори при оправдателна присъда законът не гарантира връщането на митническия служител на длъжността, която е заемал до уволнението, се казва в мотивите на КС.

На трето място, нововъведеното ограничение е непропорционално, защото целите на закона могат да бъдат успешно и ефективно постигнати и без него. Законът за държавния служител предвижда възможност за временно отстраняване от работа по реда на НПК, при образувано дисциплинарно дело и в други хипотези, се казва още в решението.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион