18.01.2009 13:45

П. Димитров:Потребяваме 42% природен газ, отколкото преди кризата

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ситуацията е спокойна с доставките на природен газ, но на много ниски нива и с икономически ограничения. В момента се потребява 42% газ в България в сравнение с 4 януари, посочи пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той каза, че независимо от снощните решения на срещата между Русия и Украйна, той не вижда края на кризата по отношение на пускането на природния газ от Русия през Украйна след случилото се на 12 януари. Ако се беше срутил някой блок в България, щяхме да получим до сега помощ и от Украйна и от Русия, а какво стана сега. Явно конфликтът между двете страни е политически и кризата вече става хуманитарна за някои от страни от Европа, вкл. и България. Ние правим всичко възможно и здравните заведения, учебните заведения, социалните заведения няма да почувства кризата, ограниченията ще са за предприятията, уточни министърът.


Първите ни срещи с гръцкия министър бяха в Брюксел за доставка на газ от Гърция, напомни Димитров. Вчера премиерът Станишев е говорил с министър председателя на Гърция и реакцията е била моментална. Ние ще получаваме 2 млн газ от Гърция и тя може да тръгне още днес, остава само да се разберем само за цената, допълни министърът. Количеството не е толкова малко – то е половината от това, което дневно се получава от Чирен, уточни Димитров. Очакват се резултати и от разговорите с министър на енергетиката на Турция Гюнер, които са имали в Москва. Идеята е през Босфора България да може да ползва газ чрез южната ни съседка от Иран и Азербайджан, съобщи Димитров. Ако до 21 януари не се реши доставката с газ от Гърция ще има още по-ограничителен режим. Ако има ще се запази сегашното ниво, посочи Димитров. Той уточни, че новата ситуация дава възможност България да получи разрешение от ЕК за пускането на 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Димитров съобщи, че можем да пуснем само единия спрян блок, защото имаме ядрено гориво за един блок. Според него, ако се получи разрешението до месец блокът може да се пусне. Той беше категоричен, че АЕЦ е и много чисто производство, за разлика от работата сега на мазут на ТЕЦ-овете, което силно замърсява околната среда. /БГНЕС


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Днес обърнете внимание на финансите си и обсъдете дългосрочните си планове

Днес обърнете внимание на финансите си и обсъдете