Свързани новини

27.01.2009 09:27

Отличници сме по ръст, всички останали – в рецесия

Видян 1225 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще бъде единствената страна в ЕС с изразен икономически ръст. Въпреки че Брюксел не ни вярва, че ще направим над 4% тази година, както сами предвиждаме, еврокомисията все пак смята, че 1,8% плюс е реален за страната.


Другата държава над нулата е Гърция, но само с 0,2 процента. Останалите държави в Съюза са на сериозен минус.


Най-зле е Ирландия, от която много юпита досега ни съветваха да копираме икономическия модел. Икономиката й ще падне с 5% според оптимистите от еврокомисията. Песимистите обаче правят убийствени прогнози за  - 11%. Толкова всъщност е очакваният бюджетен дефицит на зеления остров.


Великобритания пък вече официално обяви рецесия. Страната е в изключително тежко положение, след като само за 3 месеца успя да профука всичките пари по плана за възстановяване на премиера Гордън Браун.


Въпросните 500 милиарда паунда или над 1 трилион лева потънаха вдън земя, а ефект просто няма. Четирите най-големи банки на Острова са в толкова тежко положение, че или държавата ще ги купи, или ще настъпи истинско финансово цунами. Според експертите фалитът им буквално ще изтрие една трета от парите на Острова. В този смисъл прогнозите на Брюксел за спад на икономиката от 2,8 процента са твърде оптимистични. Близо 9% е предвижданият дефицит в бюджета на кралицата.


Рекордьор по безработица пък е Испания. Там безработицата ще стане 16,1% (нашата според песимистичните прогнози от 5,8 ще се вдигне до 8 на сто, а средно за ЕС е 8%. Страната е много важна за нас, понеже там са на гурбет над сто хиляди българи. Първите от тях вече започнаха да се връщат в родината. Брюксел очаква икономиката на кралството да падне с 2% тази година.


Същите очаквания има и за Италия, която на практика не бележи ръст през последните няколко години и се движи на границата на рецесията, докато за последните три години у нас бележим плюс от 16%. Държавата все по-трудно балансира положението с дълговете си. Те превъзхождат брутния й продукт с 9,3%.


Никак не е розово положението и в Германия. Най-голямата икономика на Евросъюза според Брюксел ще отбележи минус от 2,3 процента. Това всъщност е и най-лошата новина за бъдещето на ЕС. Вместо 3% излишък като Станишев, канцлерката Меркел ще отбележи 3% дефицит в бюджета си. Немският министър на финансите е достатъчно откровен пред местното издание на най-авторитетното бизнесиздание Файненшъл Таймс: “Ние се намираме в дълбока рецесия”.


Франция ще отбележи по-малък спад – само 1,8% от БВП, но дефицитът й е стряскащ. Разходите ще надхвърлят приходите с 5,4 на сто, което е близо два пъти повече от максимума, допустим за зоната на еврото. Франция е втората най-силна икономика на Съюза. И ако се наложи да печата необезпечени евра, няма да е добре за никого. Особено като се има предвид, че има и втората най-висока безработица.


Даже най-стабилните при всякакви стопански бури и орагани държави от Бенилюкс не са щастливи. Брюксел е отредил на Холандия спад от 2%. Белгия пък ще е на тази граница – 1,9%. Нидерландците обаче са в по-благоприятно положение с най-ниската безработица в ЕС – само 4%.


Най-малко засегнати от всеобщата рецесия са последните държави, присъединили се към Съюза преди източноевропейските страни. Става въпрос за Австрия и Финландия. Очакванията за техния спад се движат около 1,2%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог