Свързани новини

11.02.2013 15:04

„Откупихме” от Гърция пилота си Янко Стоименов

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България превежда 80 хиляди евро за свободата на нашия пилот Янко Стоименов, който невинен бе осъден на 10 г. затвор от гръцки съд. Съдът реши, че ако плати 77 хил. евро няма да лежи зад решетките, предаде Бинюз.


Решението да му се дадат парите е взето след среща между пилота и премиера Бойко Борисов. След разговорите министър-председателят е поискал парите да се вземат от партийната субсидия на ГЕРБ и да се пратят по сметките на Стоименов.


„Горд съм, че съм българин”, каза пилотът на брифинг в централата на  ГЕРБ в София, след като наскоро той плати отделно и 10 хил. евро, за да не е в ареста.


„За мен е съдбовно решение, не само като човек, но и като професионалист”, призна той и допълни, че премиерът е застанал не само зад него, но и зад България.


Стоименов беше категоричен, че това е повратен ден за него и семейството му, защото ще продължи да се бори за справедливостта, но от друга позиция.


Стоименов каза, че ще обжалва решението на Апелативния пред Върховния съд на Гърция.


Припомняме, че до присъдата на нашия капитан се стигна след катастрофа на полет 522 от 2005 година на кипърската Helios Airways, когато главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов.


Машината на Helios Airways - Боинг 737 изпълняваше полет от Ларнака до Прага, но се разби на 40 км от Атина и загинаха всички 115 пътници на борда и 6-членният екипаж.


След инцидента срещу Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г. През април 2010 в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения.


На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда


в полза на българския гражданин. Гръцкият съд обаче не я взима под внимание и процеса в Атина приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.   


На последното си заседание Апелативният съд реши, че ефективната присъда може да се  замени с парична гаранция.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец