Свързани новини

23.01.2020 09:26

Откраднали са 27,4 млн.лв. във вода от яз.Студена

Видян 35188 пъти | Коментари 9
Гласували 17 рейтинг: 3.7647
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Поне 14 млн.кубика чиста питейна вода, точно колкото е „изпил“ Перник, заедно със Стомана и ТЕЦ-а и Топлофикацията на Ковачки, са били откраднати от пресушения заради некадърно управление и безкрайна алчност язовир Студена на 20 км от София. Това показва с документи и факти цялото разследване на отстранената от БНТ заради журналистическите си удари Валя Ахчиева за новия сайт euractiv.bg, който е част от веригата на едноименната авториретна брюкселска медия. Изчисленията са на база на официално подадената, макар и доста трудно взета от нея информация. Превърнати в пари, тези кубици означават пладнешки грабеж на повече от 27,4 млн. лв. и със сигурност би трябвало да пратят при арестувания екоминистър Нено Димов и неговата колега – принципала на ВиК в града – министъра на регионалното развитие Петя Аврамова:



„Къде изчезна водата от язовир Студена и сега  над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов. Втората част дава отговор на въпроса, който всички си задават.  14 милиона кубика вода са били източени от язовира безотчетно. Чудовището е властта, измислила и позволила източването.

Решихме да открием чудовището, изпило тази вода и превърнало езерото в напукана земя. Под стената на язовира се намира ВЕЦ Студена. Тя е собственост на ВиК-Перник, което я и експлоатира. Но и ВЕЦ-ът, и ВиК-дружеството са с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. И тази електроцентрала произвежда електроенергия. Можем ли по данните за произведена и продадена електроенергия от ВЕЦ „Студена” да изчислим, колко вода е нужна за това производство? И да съпоставим получените  цифри с цифрите от баланса в дневника на язовира?

Можем. С помощта на експерти и само с публични данни. Ето, какво установихме с помощта на… математиката.

Истински шок!“



Така започва безрадостната информационна картина, която разкрива Ахчиева. В разследването са напомнени и интересни факти, които вече разказахме в 19 минути, а именно, че голямото източване започва при кабинета Борисов 1, през 2012 г., чрез държавното дружество Напоителни системи на Министерството на земеделието. Именно то разпарчетосва съоръженията на специално направения за нуждите на индустриалните предприятия в Перник язовир Пчелина, така че той престава да бъде ползван, макар пълен и до днес. И се посяга на питейната вода в града. Разследването на Ахчиева не посочва, но ние държим да напомним: Перник е градът на приятелския кръг Котараците, разпределящ държавната баница по онова време, а съпруга на директора на основната компания на въпросните беше уволнената от премиера областна управителка при Борисов 2 и 3 Ирена Соколова.




Вижте цялото разследване:


 


Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


 


Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега  над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов. Втората част, която публикуваме днес (22 януари), дава отговор на въпроса, който всички си задават.  14 милиона кубика вода са били източени от язовира безотчетно. Чудовището е властта, измислила и позволила източването.

Решихме да открием чудовището, изпило тази вода и превърнало езерото в напукана земя. Под стената на язовира се намира ВЕЦ „Студена”. Тя е собственост на ВиК-Перник, което я и експлоатира. Но и ВЕЦ-ът, и ВиК-дружеството са с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. И тази електроцентрала произвежда електроенергия. Можем ли по данните за произведена и продадена електроенергия от ВЕЦ „Студена” да изчислим, колко вода е нужна за това производство? И да



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 24.01.2020 17:09

    Докога ще се спотайваш, бе Бойко! Или ги разкарай тези некадърници, или се махай заедно с тях!Цял народ разбра, колко пара му струвате и колко бедствия, срама нямате ли?

  • 008 Калин Донков 24.01.2020 15:15

    Калин Донков: "Калинките са скакалците на днешна България. Демокрацията създаде и своя фауна опоскването продължава." Остана вода колкото за китайска капка авторКАЛИН ДОНКОВ https://www.segabg.com/category-observer/ostana-voda-kolkoto-za-kitayska-kapka-0 "Язовир Студена е изграден при управлението на Вълко Червенков. Както впрочем и язовир Искър. Червенков е царувал двойно по-кратко от Б.Б. При това е недолюбван от историята. Но грижата за питейната вода е била първостепенна през миналия век. Строителят на Искър бившият софийски кмет инж.Иван Иванов е изваден от затвора, за да завърши проекта и да го построи. По професия старият кмет е бил хидроинженер от най-висока европейска проба. (И днес имаме един легендарен хидроинженер, но каква полза?)"

  • 007 Будна съвест 24.01.2020 08:00

    Смайващо разследване! Валя Ахчиева за пореден път доказа своя висок професионализъм. Де такъв професионализъм да имаха управляващите България, но не - освен липса на професионални умения,на тях им липсват и родолюбие, и морал, и отговорност. А и знаят, че за тях законите на важат! И сега стигнахме до мъртвата точка не само с водата в Перник, а и в цялата страна. Интересно, какво ли следва?

  • 006 Будна съвест 24.01.2020 08:00

    Смайващо разследване! Валя Ахчиева за пореден път доказа своя висок професионализъм. Де такъв професионализъм да имаха управляващите България, но не - освен липса на професионални умения,на тях им липсват и родолюбие, и морал, и отговорност. А и знаят, че за тях законите на важат! И сега стигнахме до мъртвата точка не само с водата в Перник, а ив цялата страна. Интересно, какво ли следва?

  • 005 Anonimen 23.01.2020 16:41

    Следователно, загубите на вода в Перник са по-малки от 75% и са завишени с откраднатата вода!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви