06.09.2009 13:14

Оцелелите от Охридското езеро се завърнаха в България

Видян 2326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

38 от оцелелите при трагичния инцидент на Охридското езеро български туристи се завърнаха снощи с правителствения самолет Ту 154.


В Македония остават шофьорът на автобуса и организаторката на пътуването. Самолетът със завърналите се българи кацна около 22.30 на летище София, посрещнат от премиера Бойко Борисов, министри и медицински екипи. Общо 4 линейки и 7 бусчета очакваха завърналите се български туристи на правителствения ВИП, за да ги отведат по домовете им. Състоянието на завърналите се е стабилно, но те са в психологически шок, според специалистите. Десет от пристигналите бяха откарани във Военномедицинска академия, където ще бъдат подложени на обстойни медицински прегледи поради получените различни наранявания по време на инцидента в Охридското езеро. Водолазите, които са изследвали потъналото вече корабче "Илинден" не са открили тела на други загинали, освен на 15-те българи. Няма македонски граждани, които да са пострадали при инцидента. От Министерството на отбраната имат готовност да осигурят самолет "Спартан", който да репатрира телата на починалите. Това ще стане след приключване на предстоящите аутопсии. Двама български съдебни лекари днес заминават за Македония, за да помогнат на македонските власти при съдебно-медицинските експертизи на 15-те загинали, които се очаква да отнемат няколко дни и ще се осъществят на мястото на инцидента и в столицата Скопие. Оказва се, че българските туристи не са имали нито договор за пакет услуги с превозващата ги фирма, нито застраховка, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Не бива да оставим този случай просто да мине", заяви министърът и припомни, че вече тече проверка доколко са спазени законовите процедури за организирането на екскурзията, тъй като фирмата-превозвач няма лиценз за туроператор. Министърът на външните работи на Македония е уверил българската си колежка Румяна Желева, че вероятно повреда в кърмата на кораба е довела до трагичния инцидент.
Българският държавен глава Георги Първанов, който направи няколкочасово посещение в Охрид, заяви след срещата с македонския си колега Георги Иванов, че е получил категоричното уверение от македонска страна за пълно съдействие около трагичния инцидент. Първанов уточни, че ще има пълно взаимодействие между разследващите екипи, както и между медицинските екипи, които ще направят аутопсията. Независио от това какви са причините довели до потъването на кораба, претовареност или техническа неизправност, отговорността е голяма и тя е на този, който си е позволил да натовари един толкова стар кораб с много хора, изтъкна Георги Първанов. Изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Николай Апостолов смята, че претоварването и недоброто техническо състояние на кораба "Илинден" са двете основни причини за разигралата се трагедия в Охридското езеро. "Нека следствените органи да си свършат работата, те ще дадат експертиза и ще се разбере какви са причините но да, това са две основни причини, които неминуемо са оказали ефект" за трагедията, заяви той пред БНР. Не е нормално, че не е бил проведен инструктаж сред пътниците какво трябва да се прави в случай на бедствие, каза още ръководителят на "Морска администрация" Николай Апостолов. Министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни е изпратила съболезнователни телеграми до колегите си от България и Македония по повод трагичния инцидент в Охридското езеро. В телеграмите до двамата министри, гръцкият им колега изразява съболезнования и съчувствие към семействата на жертвите на трагичния инцидент.
На борда на потъналия кораб "Илинден" са пътували 52 души и двучленен екипаж. Освен българските пътници, на борда е имало трима македонски граждани, екипажът и екскурзовод. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат