Лукойл ни продава на цена толкова, колкото ни продава Брент, защото няма конкуренция.

Свързани новини

26.08.2022 10:37

От началото на войната нас ни мамят с 1 лев на литър: Добрев (На живо)

Видян 1858 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    От началото на войната цената на уралския нефт пада 30-40 процента, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. По думите му от началото на войната нас ни мамят с 1 лев на литър, като това е така, защото Лукойл Нефтохим преработва евтин руски нефт, само че цените в България не падат.


Лукойл ни продава на цена толкова, на колкото ни продава Брент, защото няма конкуренция.


Той нарисува схемата, по която според него е ощетена държавата. Добрев заяви, че от партията предлагат две решения, с които не се нарушава конкуренцията, но в същото време пазарната цена ще се нормализира и ще падне на 2,50лв на литър.  


"ЛИТАСКО купува руските барели и ги дава за преработка в Нефтохим Бургас. Това е Лукойл. След това Лукойл пак ги връща на ЛИТАСКО и ЛИТАСКО продава на бензиностанциите по 3,50 лв. Лукойл - Нефотхим взeма 10-15 ст. за да преработи тези горива", обрисува той схемата.


Ако не бъде ползван посредник Добрев обяви, че: "Крайната себестойност на тези горива на БЕХ ще бъде 2,50, а не на 3,50".


"Ще избегнем този лев да отиде в Литаско, в швейцарски фирми и така нататък", допълни Добрев:


"Първото им предложение е БЕХ да конкурира “Литаско”. “Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на “Лукойл нефтохим” по 10- 20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията”, обясни първия вариант Делян Добрев.


При вторият от ГЕРБ предлагат да се сложи акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото. “Държавата го прибира в държавния бюджет и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50”, поясни Добрев.



"Въведохме мерки и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тези мерки бяха отменени от правителството "Орешарски". Пак правителството на Бойко Борисов, второто, бе това, което въведе измервателни уреди с цел затягане на контрола.


В тази връзка "Лукойл" е била подложена в годините на системен контрол, както от страна на НАП, така и от "Агенция Митници", а и от други органи като КЗК.


Това е и причината цената на горивата, при по-висока цена на петрола на световните пазари, тя да се задържи на ниски нива в България", обясни в началото Десислава Трифонова от ГЕРБ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 всичко ни е менте 26.08.2022 11:03

    Ама нали сме правова държава и в ЕС, нямаме ли институции, които да ги подхванат, осъдят и върнат откраднатите стотици милиони евро, отишли в нечии сметки?! До като има омерта за ненаказани политици всички следващи ще крадат още повече, а населението ще се топи от мизерията и цинизма на уж избраните от тях властници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са