„Това са тежки престъпления и не бива да се подценява, въпреки че видеоклиповете не са направени от конкретните заподозрени. Максималната санкция за притежаване и разпространение на материали с детска порнография у нас е лишаване от свобода за до шест години”, коментира експертът по сигурност и бивш шеф на отдел Киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев.

Свързани новини

21.11.2022 17:37

Оставиха в ареста последния от задържаните в София за разпространение на детска порнография

Видян 4600 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският районен съд задържа под стража О.С., обвинен в разпространяване на порнографски материали с деца, съобщиха от прокуратурата.


О.С. беше задържан в София в петък (18.11) в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст, която се проведе с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция Борба с организирана престъпност на МВР в София, Варна, Стара Загора, Хасково и други населени места в страната.


По време на акцията в столицата бяха задържани и Л.А., И.М., Б.Н. и С.З.  Те са обвинени за разпространението на порнографски материали с деца. Софийският районен съд ги остави в ареста. Някои от тях казаха пред съда, че не са знаели какви клипове свалят. Други, включително и IT-специалист, посочиха, че не знаят, че като се абонират за торент канал, стават и разпространители на педофилското съдържание.
О.С. е обвинен, че за времето от 20 октомври до 18 ноември в София е разпространил чрез програма в интернет до неустановен брой интернет потребители порнографски материали - снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.


На 18 ноември по случая беше образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159, ал. 4 във вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е експертиза и са разпитани свидетели. Установени са множество файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица.


По повод задържаните при акцията в петък в страната прокуратурата е предоставила пред съда компютърни експертизи, според които от иззетите от домовете на обвиняемите компютри и флашки има над 700 - 800 клипа със сексуално насилие с деца.


„Това са тежки престъпления и не бива да се подценява, въпреки че видеоклиповете не са направени от конкретните заподозрени. Максималната санкция за притежаване и разпространение на материали с детска порнография у нас е лишаване от свобода за до шест години”, коментира бившият шеф на отдел Киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.11.2022 22:45

    данчето още ли вее жълтосиньото байраче, иска да прилича на супер убийцата фон лайнен

  • 001 Anonimen 21.11.2022 22:42

    По стечение на обстоятелствата прекарах известно време в Украйна преди войната и чудесно знам, какво представлява град по чиито улици се води константна война между близо сто организирани и тежко въоръжени престъпни групи. Виждал съм и зелените униформи, и знамената, и багажниците с военни торби пълни с тежко въоражение. Ама не, защото съм го търсил, а просто защото Киев и преди си беше един ужасно престъпен град.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион