Досега са открити 49 сметки vostro в държави, сред които Русия, Шри Ланка, Мавриций, Малайзия, Сингапур, Мианмар, Израел и Германия.

Свързани новини

12.03.2023 17:03

Още 8 държави откриха специални сметки в рупии

Видян 22442 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още осем държави откриха специални сметки в рупии (SRVA), за да улеснят трансграничните търговски разплащания в индийска валута, съобщи новинарският уебсайт Firstpost.

Обикновено vostro сметка се открива в местна банка от името на чуждестранна банка в националната валута на първата, в този случай в рупии.

Досега са открити 49 сметки vostro в държави, сред които Русия, Шри Ланка, Мавриций, Малайзия, Сингапур, Мианмар, Израел и Германия.

През юли Резервната банка на Индия (РБИ) публикува подробни насоки за международните търговски транзакции в индийска рупия, тъй като Ню Делхи се стреми да насърчи използването на националната валута за разплащания с други държави след налагането на антируски санкции.

SRVA позволяват на притежателите да инвестират излишъка от баланса в индийски държавни ценни книжа. Международните търговски разплащания, при които се използва индийската рупия, са допълнителен механизъм към съществуващата система, при която се използват свободно конвертируеми валути. За разлика от други сметки в рупии, SRVA изискват официално одобрение преди откриването им.


През октомври вторият по големина кредитор в Русия - ВТБ, съобщи, че е открил специална сметка Vostro в рупии в своя индийски клон, за да даде възможност за по-активно използване на индийски рупии при плащания по договори за внос и износ между двете страни. Междувременно руският банков гигант Сбер започна да предлага на клиентите си сметки в SRVA, за да улесни търговските транзакции в рупии, които се увеличават поради западните санкции.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат