Свързани новини

23.01.2023 05:49

Още 4 мандата в НС за София, 19 стават за 23-и МИР с новите 3

Видян 2543 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И други с нарастващо население като Варна и Пловдив също вдигат, но с по 1 депутат


Най-накрая депутатите се вслушаха в настояването, което повече от година прави 19 минути и се съобразиха с данните от преброяването на населението от края на 2021 г., което дава голямо увеличение на населението на София и респективно това налага преразпределение на депутатските мандати.


Така столицата получава нови 4 места в парламента. Това пак е по-малко, отколкото би било редно предвид нарасналия дял на населението на милионния град спрямо цялото за страната. Вероятно пречката тук е рязането на мандати от други краища на държавата, като в някои области те биха паднали под минималните сега 4.


Точно 19, като нашето любимо число, стават мандатите в 23-и МИР: Южна София, който и досега беше най-големият избирателен район в цяла България. Вместо 16. Районът е много интересен, като обединява кварталите и селата в полите на Витоша – от Младост до Владая.


Политически той е още по-характерен. Защото е най-слабият за ГЕРБ. На последните избори например всеки четвърти-пети депутат на Продължаваме промяната дойде именно от 23-и софийски избирателен район. ГЕРБ се класира втори, но с голямо изоставане от близо 8%, което е поредна загуба за несменяемия тамошен координатор на партията Александър Ненков. Синът на шефката на Комисията за защита на конкуренцията не успя да вземе дори един районен кмет на последните местни избори, а следващите – както се казва – „чукат на вратата” и предстоят наесен. Ако Младост още от 2016 г. е опозиционен, то за другите няма оправдание, а Витоша си е съвсем отделен от общия избор не само поради принадлежността на кмета там.


Всичко това се случи в 23-и МИР, при положение, че ГЕРБ победи в другия голям столичен 25-и МИР. Това е т.нар. лидерски, където обикновено се кандидатират шефовете на политическите партии, откакто през 2009 г. го направи Бойко Борисов, който е родом именно от този район. Сега Западна София остава със същия брой народни представители по новото разпределение.


ГЕРБ изпусна на последните избори само за процент третия по големина столичен 24-и МИР. Ако има общо явяване на ПП и ДБ на изборите, които идват в края на март или началото на април, битката за Централна София ще бъде люта. 24-и МИР също печели от преразпределението на мандатите, макар и само още 1 място в парламента. Досега той класираше 12 депутати, а вече ще има право на 13 народни представители в законодателния орган на държавата.


Също с по едно кресло нарастват групите на други многомандатни избирателни райони от нарастващи градове. Става въпрос за Варна и Пловдив.


Във втория случай градът отнема 1 място от Пловдив – област, която е отделен МИР.


За разлика от Варна, където и морската столица, и прилежащият й регион от 22 общини са в един и същи многомандатен избирателен район.


Увеличаването на депутатските места за тези два района пък е плюс за ГЕРБ, който на последните избори удържа убедителни победи в тях.


Заради преразпределението е много вероятно да видим и големи въртележки заради остатъците от проценти в различните области на различните партии. Вече сме виждали смайващи рулетки, при които минали 4-процентовата бариера в един регион, партии не вземат мандат там, а на другия край на България.


Най-вероятно при първата проба на новата подялба на местата в парламента, която ще имаме сега, подобни парадокси ще има не един и два и нищо чудно например ДПС да вземе мандат в София.


Таблица


Мандати по райони


1. Благоевград 11


2. Бургас – 14


3. Варна – 16


4. Велико Търново – 8


5. Видин – 4


6. Враца – 6


7. Габрово – 4


8. Добрич – 5


9. Кърджали – 5


10. Кюстендил – 4


11. Ловеч – 4


12. Монтана – 4


13. Пазарджик – 8


14. Перник – 4


15. Плевен – 8


16. Пловдив – 12


17. Пловдив – област – 11


18. Разград – 4


19. Русе – 7


20. Силистра – 4


21. Сливен – 6


22. Смолян – 4


23. София – 19


24. София – 13


25. София – 14


26. София – област – 8


27. Стара Загора – 11


28. Търговище – 4


29. Хасково – 8


30. Шумен – 6



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…