Свързани новини

13.11.2019 09:27

Още 300 млн.лв. за Ф16

Видян 4403 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Както 19' пише от месеци, самолетите Ф16 няма да ни струват 2.2 млрд. лв., както твърди правителството, а поне 3.09 млрд.лв. Признатата сметка сега вече набъбна до 2.5 млрд. лв. От Министерството на отбраната признаха за нови многомилионни разходи около 8-те американски изтребителя. 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на машините.



 Пред комисията по отбрана военният зам.-министър Анатолий Величков обяви, че за идните три години са планирани по 100 млн. лв. за изграждане на съоръженията. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането.

При купуването на самолетите обаче  зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов заяви пред БНР: „Не започваме от нулата, тъй като на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни Ф-16”. „Искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за доизграждане на нужното", посочи тогава той.  Тези дни се очаква американски специалисти да огледат летището, за да набележат нужната инфраструктура. Въпросното  „доизграждане на нужното” може и да надхвърли 300-те млн. лв. след огледа.

Припомняме, че през октомври президентът Румен Радев, генерал от авиацията, вече разкритикува правителството, че е „проявило наивност при сделката за покупка изтребители Ф-16 от САЩ”. Той заяви, че американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за Граф Игнатиево ще бъдат изцяло за наша сметка.
По-рано експертът Димитър Стоянов, главен секретар на президента пръв съобщи, че цената на новите ни самолети ще бъде над 3 млрд. лв. с пълно оборудване.  Освен това страната ни ще получи 6 бойни и 2 учебни, вместо за 8 бойни машини, както беше предвидено.



В заявената от управляващите  сума от 2,2 млрд. лв.дори не е включено ДДС. Цената с  данъка автоматично скача на 2,64 млрд. лв., при гласуван от парламента таван 1,8 млрд.лв. с ДДС. Разликата е 840 млн. лв. над горната граница, гласувана от  НС.
Американският конгрес одобри сделката с България така, че цената от 2,2 млрд лв. без ДДС ще се постигне с орязване на пакета. Т.е. страната ни ще трябва да доплати и за това още още 600 млн. лв., за да получи допълнително въоръжение.



Освен цената, сделката за придобиване на нови самолети от американската компания Локхийд Мартин няма да се вмести и в поставения конкурсен срок от 2 години, въпреки че ги предплатихме. Първите 4 бойни самолета трябва да бъдат доставени до края на 2023 г., а следващите – в началото на 2024 г.

През октомври Радев поиска от САЩ пълно наземно оборудване за Ф-16 и спазване на всички срокове.  „България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на ВВС”, заяви той на среща с шефа за бизнес развитие на Локхийд Мартин Ранди Хауърд.









 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.11.2019 10:50

    Тази сделка е за съд. Това е грубо потъпкване на националния интерес на България. За тази цена моцеше да си купим 30 самолета СУ35, Тайланд за 3 пъти по ниска цена купи 16 Ф16. Видно е, че ни правят на канарчета

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако