Членове на групата на най-големите нововъзникващи икономики БРИКС, на снимката (отляво надясно): министър-председателят на Индия Нарендра Моди, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Бразилия Мишел Темер

Свързани новини

14.07.2022 13:55

Още 3 държави ще се присъединят към БРИКС

Видян 2445 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия, Турция и Египет планират да се присъединят към БРИКС, а потенциалните им предложения за членство могат да бъдат обсъдени и да получат отговор на срещата на върха в Южна Африка следващата година, заяви в четвъртък пред руски медии президентът на организацията Пурнима Ананд.


"Всички тези страни проявяват интерес към присъединяване към [БРИКС] и се подготвят да подадат молба за членство. Смятам, че това е добра стъпка, защото на разширяването винаги се гледа благосклонно; то определено ще засили глобалното влияние на БРИКС", каза тя пред руския вестник "Известия".

 
На страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се падат над 40% от световното население и почти една четвърт от световния БВП. Сред заявените цели на блока са насърчаването на мира, сигурността, развитието и сътрудничеството в световен мащаб, както и допринасянето за развитието на човечеството.
 
Ананд заяви, че въпросът за разширяването е бил повдигнат по време на тазгодишната среща на върха на БРИКС, която се проведе в края на юни в Пекин.


Председателят на Форума на БРИКС изрази надежда, че присъединяването на Саудитска Арабия, Турция и Египет няма да отнеме много време, тъй като те "вече са ангажирани в процеса", но се съмнява, че и трите страни ще се присъединят към алианса едновременно.


"Надявам се, че тези страни ще се присъединят към БРИКС съвсем скоро, тъй като всички представители на основните членове са заинтересовани от разширяване. Така че това ще стане съвсем скоро", добавя Ананд.


Новината за плановете на трите държави да се присъединят към БРИКС идва, след като в края на юни Иран и Аржентина официално подадоха молби за членство, а говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзадех определи блока като "много креативен механизъм с широки аспекти".

 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.